Reinier Haga Groep koploper bij verbeteren medicatieoverdracht

22 juni 2018

De drie ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep (RHG), Reinier de Graaf in Delft, HagaZiekenhuis in Den Haag en LangeLand in Zoetermeer, hebben als eerste in Nederland aangetoond dat ze hun medicatieoverdracht met apotheken goed op orde hebben. Hierdoor ontvangen de ziekenhuizen nu VIPP-subsidie.

VIPP staat voor Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional. Dit is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om medicatieoverdracht te verbeteren en patiënten online toegang te geven tot hun medisch dossier. Kortom, met VIPP willen we elektronische gegevensuitwisseling bevorderen.

Veiliger zorg door betere medicatieoverdracht

Voor veilige zorg heeft een behandelaar actuele en complete gegevens nodig over medicatie. Zorgvuldige overdracht van deze informatie is daarom heel belangrijk. Dit verloopt steeds vaker digitaal, zodat een patiënt niet meer langs de apotheek hoeft om een papieren overzicht aan te vragen. De arts raadpleegt nu in de spreekkamer met één druk op de knop de medicatiegegevens die bij de thuisapotheek bekend zijn. Hij of zij kan deze direct controleren met de patiënt. Wordt een patiënt opgenomen in het ziekenhuis? Dan controleert een apothekersassistente dit digitale medicatieoverzicht.

Belangrijke rol voor de patiënt

De patiënt heeft zelf ook een belangrijke rol bij het verbeteren van de medicatieoverdracht. Deze moet namelijk aan zijn apotheek en huisarts toestemming geven om medicatiegegevens met andere behandelaars te delen. Het is dus belangrijk dat patiënten dit regelen. Dit kan via de website www.ikgeeftoestemming.nl of door langs te gaan bij de eigen apotheek.

Eerste mijlpaal behaald

Onze artsen voldoen op dit moment ruimschoots aan de gestelde VIPP-eisen met betrekking tot het delen en raadplegen van medicatiegegevens. De drie RHG-ziekenhuizen zijn daarmee de eersten in Nederland. Volgens de NVZ is dat een prestatie waar de RHG trots op mag zijn.

Het verbeteren van de medicatieoverdracht is één van de onderdelen van het VIPP-programma. Er zijn nog drie andere onderdelen waar we aan werken. Het eerst volgende onderdeel is de patiënt toegang geven tot zijn of haar gegevens. Dit onderdeel ronden we binnenkort af. Daarnaast werken we aan verdere verbetering van de medicatieoverdracht. Zo kunnen artsen straks hun recepten digitaal vanuit de spreekkamer naar de openbare apotheek sturen. En moeten we eind 2019 kunnen aantonen dat minstens 10% van onze patiënten gebruik maakt van onze online patiëntportalen.

 

Naar het overzicht