Renee: ‘Ik blijf positief, dat helpt mij in het behandeltraject’
ActionsRenee: ‘Ik blijf positief, dat helpt mij in het behandeltraject’
04 February 2022Ze voelde een harde schijf in haar borst. “Het zal wel niets zijn, dacht ik eerst nog. Maar uiteindelijk ging ik toch maar naar de huisarts”, vertelt de 30-jarige Renee van Ginkel. Huisarts Ronald Schouten vermoedde een cyste, maar wilde voor de zekerheid een echo. “Toen de vlekken op de echo werden opgemeten, wist ik al: dit is niet goed.” Er werd direct een foto gemaakt en een biopt genomen. De diagnose volgde snel: borstkanker.
Renee weet nog goed dat ze diezelfde avond het slechte nieuws kreeg. “Ik stond met mijn zoontje op de trampoline te springen. Toen ik zag dat mijn huisarts belde, ben ik er bijna letterlijk vanaf gevlogen. ‘Hou er maar rekening mee dat je het hele pakket krijgt’, zei hij. “Chemo, amputatie, bestralen.” Mijn wereld stortte in. Tegen mijn vriend Sergio kon ik alleen maar roepen: ‘Ik ga dood’. ‘s Nachts kreeg ik een paniekaanval. De volgende ochtend gaf de huisarts me kalmeringspillen.”
Twee dagen later kwam Renee bij chirurg-oncoloog Jos Merkus in het HagaZiekenhuis. “Na het telefoontje van de huisarts heb ik meteen al mijn vragen opgeschreven. Die kon ik kwijt bij dokter Merkus. Hij had al een behandelplan en dat gaf mij zoveel hoop. Ik had het gevoel dat ik weer controle kreeg.”
Ontlading
Een spannend moment voor Renee was de PET/CT-scan die daarna werd gemaakt. Op zo’n scan zijn eventuele uitzaaiingen zichtbaar. “Dezelfde middag, het was vrijdag, belde dokter Merkus mij al op. Er waren gelukkig geen uitzaaiingen. Hij zei: ‘We gaan aan je genezing werken’. Ik heb toen vreselijk gehuild. Het was zo’n ontlading. Alles wat een arts zegt, leg je op een goudschaaltje. Ik was hem ook zo dankbaar dat ik niet het hele weekend hoefde te wachten op de uitslag. Vanaf dat moment ben ik positief gebleven.”
Voordat ze aan de hormonale behandeling en chemokuren begon, moest Renee nog een belangrijke vraag beantwoorden. Had zij een kinderwens? Dat zou namelijk betekenen dat ze eerst een IVF-traject in moest. “Ik heb een zoontje van drie. Hij is mijn alles. Ik wilde liever een gezonde moeder voor hem zijn, dan twee kinderen met een ongezonde moeder. Daarom besloot ik om gelijk voor de chemo- en hormoonbehandeling te gaan.”
Chemo
Renee begon op haar verjaardag, 22 juni 2021, met anti-hormoontherapie, zowel pillen als injecties. Ze kreeg 16 chemobehandelingen en kwam daarvoor regelmatig op controle bij internist-oncoloog Danny Houtsma en verpleegkundig specialist Barbara van den Berg-Zwarteveld. “De eerste 4 chemo’s waren het zwaarst en heftig. En door de hormonale medicijnen was ik ook meteen in de overgang. Dat viel me zwaar. Na de 8e kuur kreeg ik ook nog neuropathieverschijnselen (storing in de zenuwen). Dat ging gepaard met tintelingen in mijn handen en voeten. Door vrieskoude gelhandschoenen en -sokken te gebruiken tijdens de daaropvolgende chemo’s ging dat gelukkig over. Daar was ik zo blij mee, anders had ik moeten stoppen met de behandeling.”
Door de chemo viel Renee’s haar bij bosjes uit. Ze besloot haar hoofd kaal te scheren bij de kapper. “Ik heb mijn zoontje meegenomen. Hij hielp mee met scheren. Dat vond ik beter dan dat hij ineens met een kale moeder werd geconfronteerd. Het was daardoor zo normaal voor hem. Ook ikzelf had er gelukkig geen moeite mee. Ik kreeg veel complimentjes. Dat hielp. En hoewel ik een pruik had, droeg ik die amper.”
Amputatie
Na de chemokuren volgde weer een moeilijke beslissing: wel of geen amputatie? “Ik wilde beide borsten laten amputeren. In het Antoni van Leeuwenhoek vroeg ik nog wel een second opinion. Dat vonden de artsen in het HagaZiekenhuis prima. De second opinion hielp om mijn keuze te bevestigen.”
Chirurg Jos Merkus voerde de amputatie uit. Plastisch chirurg Marjorie Braam deed direct erna de reconstructie. De huid en tepels bleven bespaard. “Dat heeft ze zo prachtig gedaan. Echt een toparts! Ik had na de operatie zelfs geen blauwe plekken en alleen hele dunne littekens. Mijn moeder zei: ‘Als ik aan mijn borsten geopereerd zou moeten worden dan alleen bij dokter Braam.”
Mensendokter
Renee krijgt nu nog 15 bestralingen in drie weken. De eerste was op 3 februari. “Ik zie er niet tegenop. Ik weet dat ik in goede handen ben bij radiotherapeut-oncoloog Gabrielle Speijer. Zij is zo betrokken. Toen ik haar een vraag appte, belde ze mij ’s avonds nog op. Ze legt me alles heel geduldig en duidelijk uit. Een echte mensendokter. We hebben een goede klik. Daar ben ik zo dankbaar voor.”
De plek van bestraling wordt normaalgesproken gemarkeerd met tatoeage-inkt. De inkt blijf je altijd zien. “Dat wilde ik niet. Gelukkig werd met mij meegedacht. Ik heb nu stickers in plaats van inkt. Die mogen niet verschuiven, dus daar ben ik heel voorzichtig mee.”
Als de bestralingen zijn afgerond krijgt Renee nog een half jaar lang chemotabletten. “Op 22 juni, mijn verjaardag, wordt een nieuwe scan gemaakt. Ik hoop dat ik dan een goede uitslag krijg. Dat zou het mooiste verjaardagscadeau ooit zijn!”
Vlogs
Renee krijgt veel steun van Sergio en haar familie. Met vlogs legt ze haar hele ziekteverloop vast. Haar boodschap voor anderen in dezelfde situatie: “Probeer je af te sluiten van de minder positieve berichten. Geef de moed niet op en blijf positief. Ik ben ervan overtuigd dat dat helpt tijdens je behandelingen.”
Wil je Renee en haar grote steun Sergio blijven volgen? Ga dan naar www.sergioenrenee.nl
Renee komt regelmatig op het spreekuur bij internist-oncoloog Danny Houtsma
en verpleegkundig specialist Barbara van den Berg-Zwarteveld
Renee vlogt haar ziekteverloop: ‘Mijn borst heeft kanker’
Kijk ook op www.ro-west.nl. Daar lees je meer over de regionale samenwerking tussen ziekenhuizen voor de beste zorg voor de patiënt met kanker.
Het HagaZiekenhuis is blij met de positieve ervaringen die Renee met onze borstkankerzorg heeft ervaren. Borstkankerzorg is teamwork en kan alleen met ondersteuning van radiologen, medewerkers dagbehandeling/infusietherapie, radiotherapeutisch en radiologisch laboranten, operatie- en anesthesieassistenten, polimedewerkers, verpleegkundig specialisten oncologie van heelkunde, interne en plastische chirurgie, mammacareverpleegkundigen, verpleegkundigen van de verpleegafdeling en nog veel meer mensen die achter de schermen werken in de zorg.