Reinier Haga Orthopedisch Centrum boekt succes met Mako-robotarm

04 March 2021

Het Reinier Haga Orthopedisch Centrum in Zoetermeer werkt sinds kort met de Mako-robotarm van Stryker bij het plaatsen van een knie-of heupprothese en is daarmee koploper in de regio. Met deze Mako-robotarm kan een prothese nog nauwkeuriger worden geplaatst. Dit geeft minder snel slijtage en minder restklachten.

"Met de robotarm Mako Smart Robotics van Stryker kunnen we veel preciezer werken", aldus orthopedisch chirurg Hennie Verburg over de robotarm-technologie. "Door eerst een CT-scan te maken, kan exact bepaald worden waar de problemen in de knie zitten. Deze scangegevens worden ingelezen door de robot. De maat van de prothese kan daardoor vooraf bepaald worden net als de preciese benadering van hoe de prothese geplaatst moet worden. Tijdens de operatie kunnen we nog finetunen. De robot weet exact hoe de botten gezaagd moeten worden, zodat de nieuwe prothese precies in de goede stand staat." De robot begeleidt de orthopedisch chirurg bij zijn handelingen, maar kan niet functioneren zonder de orthopedisch chirurg. Om de robot te kunnen bedienen hebben de orthopeden van het orthopedisch centrum een speciale opleiding gevolgd, onder andere in het vooraanstaande en innovatieve Amsterdam Skills Centre.

Nog beter product

De orthopeden werken altijd met hun zeer ervaren ‘timmermansoog’. Met de robotarm kan nog nauwkeuriger worden gewerkt. De robot heeft namelijk een driedimensionaal zicht en kijkt overal doorheen. De bottenzaag maakt de ideale ’cuts’ die de orthopeed van tevoren heeft bepaald en stopt als het door het bot is, omdat het precies weet hoe dik het is. De kans op een net niet perfect geplaatste prothese wordt hierdoor kleiner.

Verbeterslag

Orthopedisch chirurg Joris van der Lugt: "De afgelopen tijd heb ik al meerdere heupoperaties uitgevoerd met de robotarm. De patiënten die zijn geopereerd met behulp van de robot zijn heel tevreden.” De gegevens van de robotoperaties worden opgeslagen en geanalyseerd door de wetenschapgroep van het orthopedisch centrum. Van der Lugt: ”Met deze analyses kunnen we de resultaten goed controleren en nagaan of de robot voor alle categorieën patiënten meerwaarde heeft, of bijvoorbeeld juist voor de meer complexe patiënten. Dit biedt ons een kans om onze zorg nog beter en innovatiever te maken. De jongere generatie orthopedisch chirurgen die wij in het Orthopedisch Centrum opleiden leert nóg beter met de robot te werken. Ik verwacht dat dit dé toekomst is en er over tien jaar overal in ziekenhuizen robots staan."

Meer weten over het Reinier Haga Orthopedisch Centrum? Kijk op RHOC.nl


Naar het overzicht