Robot SAM maakt korte metten met virussen en bacteriën

28 April 2023

Een schoon en veilig ziekenhuis voor onze patiënten. Daar zetten de schoonmaakmedewerkers van het HagaZiekenhuis zich dagelijks voor in. Sinds kort helpt desinfectierobot SAM ze een handje. Met zijn krachtige UV-C licht maakt hij korte metten met virussen, bacteriën en andere ongewenste micro-organismen.

Waarom een desinfectierobot? Simone van Rijn, deskundige infectiepreventie in het HagaZiekenhuis: “We willen het risico op verspreiding van virussen en bacteriën verminderen. Daarom zetten we robot SAM in voor de eindschoonmaak van patiëntenkamers. SAM, een robot van het Nederlandse bedrijf Loop Robots, zorgt voor een veiligere omgeving voor onze patiënten. Dat komt door de hoge kwaliteit van desinfectie, maar ook doordat bij deze ‘droge’ techniek geen chemische desinfectiemiddelen nodig zijn. Beter voor patiënten én voor onze planeet.”

Beste route

Hoe gaat robot SAM te werk? “SAM is een rijdende robot met krachtige UV-C lampen. UV-C licht beschadigt de bouwstenen van bacteriën en virussen. Die kunnen zich dan niet meer vermenigvuldigen en worden zo onschadelijk voor mensen. De medewerkers van de schoonmaak krijgen een opleiding om de robot te bedienen. SAM bepaalt zelf de beste route door de (afgesloten) kamer en zorgt dat het UV-C licht zoveel mogelijk plekken ‘raakt’. Buiten de kamer zet de medewerker SAM aan met een tablet.”

Vervangt robot SAM de schoonmaakmedewerker? “Nee, SAM is een waardevolle aanvulling. De medewerker eindschoonmaak maakt de patiëntenkamer eerst handmatig stof- en vuilvrij. Ook desinfecteert de medewerker de punten waar het UV-C licht niet goed bij kan, die zijn er altijd. Daarna zorgt de robot voor desinfectie. De schoonmaakmedewerker en SAM vormen samen een goed team!”

Robot SAM wordt nu eerst ingezet op de afdeling Longziekten. Over een half jaar wordt gekeken hoe het gaat en of SAM ook naar andere afdelingen gaat.


Coördinator SchoonmaakService Nadir Sorgucu met desinfectierobot SAM

Naar het overzicht