Snel controle en operatie bij de Mammapoli van het HagaZiekenhuis

11 November 2020

“75 procent van de vrouwen die voor onderzoek bij ons komen, hebben gelukkig geen borstkanker. Toch is het goed dat die vrouwen zijn gekomen, want de uitslag kan ook anders zijn. En dan is het fijn tijdig behandeld te worden.” Chirurg dr. Ilse Jannink ziet dagelijks veel vrouwen (en heel soms een man) op de Mammapoli van het HagaZiekenhuis. Die poli is overigens niet alleen voor mamma’s. Hij is voor alle vrouwen - en mannen -met een aandoening aan de borst of een vermoeden van borstkanker. Mamma betekent namelijk borst in het Latijn.

Hoe ontdek je afwijkingen?

Jannink adviseert vrouwen regelmatig hun borsten te controleren. Maar wat zoek je dan? “Alle borsten kunnen onregelmatig aanvoelen”, vertelt ze. “Dat komt door de vele melkkliertjes waar bindweefsel omheen zit. Die onregelmatigheden zijn op zich niet vreemd, maar soms treden er veranderingen op. Een zwelling kan bijvoorbeeld gaan aanvoelen als een knikker. Ook kan het harder of stugger voelen. Een pijnlijke plek die anders aanvoelt, kan ook reden zijn om naar de huisarts te gaan.”

Het is ook belangrijk goed om te kijken naar veranderingen in de borst of tepel. “Soms verandert zonder reden de grootte of de vorm van je borst. Of heb je een ongewoon opgezwollen of ingetrokken tepel. Ook plotseling vocht uit de tepel kan een signaal zijn. Als je iets afwijkends merkt, maak dan een afspraak met je huisarts.“

Wat gebeurt er in het ziekenhuis?

Na een doorverwijzing van de huisarts komt een patiënt voor een onderzoek naar het Radiologisch Centrum in het HagaZiekenhuis. “We maken dan een borstfoto (mammografie), echo of nemen een stukje weefsel af. Dit laatste noemen we een biopt”, zegt Jannink.

Na een onderzoek krijgt 75% van de patiënten gelukkig positief nieuws. Voor 1 op de 4 vrouwen (of mannen) wacht helaas een behandeling op de Mammapoli. Op deze poli werken dokters van radiologie, chirurgie, pathologie, radiotherapie, medische oncologie en - dat is niet vanzelfsprekend – plastische chirurgie.

Behandelen doen we samen

De specialisten bespreken samen de behandelmogelijkheden en maken daarna een behandelplan. “Dat plan bespreken we eerst goed met de patiënt”, vertelt Jannink. “Als je hoort dat je borstkanker hebt, doet dat veel met je. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel.”

De behandelaars bereiden een patiënt goed voor op de behandeling. “Het is belangrijk dat je weet wat je kan verwachten en hoe de behandeling eruit ziet”, gaat Jannink verder. Een handig hulpmiddel daarbij is de HagaBehandelwijzer. In deze app worden alle stappen uit de behandeling uitgelegd. “Zo kan een patiënt zich thuis in alle rust inlezen” zegt Jannink. “De app geeft antwoord op de meeste vragen. En is iets toch niet helemaal duidelijk? Dan staan onze gespecialiseerd verpleegkundigen altijd voor de patiënt klaar. Zij zijn de steun en toeverlaat voor, tijdens en na de behandelingen.” 

Over borstkankerzorg in het HagaZiekenhuis

De chirurgen van het HagaZiekenhuis zijn gespecialiseerd in ‘oncoplastisch opereren’. Bij zo’n operatie wordt kwaadaardig weefsel verwijderd en blijft de borst bespaard. Kan dit niet? Dan maken de plastisch chirurgen een borstreconstructie. Hierbij wordt de natuurlijke vorm van de borst hersteld.

Naar het overzicht