Sneller opsporen en behandelen delier met DeltaScan

13 December 2021

Verwardheid, angst, onrust of juist slaperigheid. Het zijn symptomen van een delier. Een delier komt regelmatig voor bij patiënten op de Intensive Care (IC). De hersenfunctie is dan verstoord. “Met de snelle DeltaScan weten we binnen enkele minuten of er sprake is van een delier”, aldus intensivist Thomas Ottens. Met zijn onderzoeksvoorstel won hij de NVIC Research Grant 2021 prijs, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Intensive Care (NVIC). Het gewonnen geldbedrag gebruikt hij voor het onderzoek, waarin hij samen met anios Sanne Wesselius de voordelen van de DeltaScan onderzoekt.

“Het is belangrijk dat we een delier zo snel mogelijk opsporen”, legt Thomas uit. “Daar kan de DeltaScan bij helpen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je een delier kan behandelen zonder blijvende schade. Een delier ontstaat altijd door een onderliggende aandoening. Bijvoorbeeld een infectie, nierfalen of een reactie op medicijnen. Kun je de oorzaak vinden en bestrijden? Dan verdwijnt het delier.”

DeltaScan

Voor Thomas’ onderzoek gebruikt de IC binnenkort de snelle DeltaScan. “Bij een delier verandert de hersenactiviteit. De DeltaScan meet dit en verbindt er een cijferscore aan. Die geeft aan hoe ernstig het delier is. Een patiënt kan het ene uur helder zijn en het uur erna al zijn slangen eruit trekken en zich in Mexico wanen. Daarom meten we twee keer per dag met de scan.”

De uitslag van de scan bepaalt welke zorg de patiënt krijgt. Thomas: “Die passen we meteen aan op basis van de score. Zo voorkomen we vervelende complicaties. Ook voorkomen we mogelijke problemen met de hersenfunctie op de langere termijn. Denk daarbij aan cognitieve stoornissen, zoals langdurig vergeetachtig zijn of meer moeite hebben met zelfstandig leven.”

Beter voorspellen

Het onderzoek duurt ongeveer drie jaar. Thomas hoopt antwoord te geven op de vraag of we met de DeltaScan de ontwikkeling van een delier beter kunnen voorspellen. Dan kan al direct een behandeling worden ingezet. “Als een patiënt langer op de IC moet blijven door een delier of andere complicatie is dat best duur. Een behandeldag kost zo’n 2.500 tot 3.000 euro”, vertelt de intensivist. Afhankelijk van de resultaten kan de DeltaScan onderdeel van het behandelprotocol worden.


Naar het overzicht