Stoptober: neem jij ook afscheid van je sigaret?

01 October 2018

Iedereen weet dat roken slecht is voor je gezondheid. Toch vinden veel mensen het moeilijk om de sigaretten te laten liggen. Tijdens Stoptober dagen we jou uit om de sigaretten 28 dagen te laten liggen. Ga jij de uitdaging aan? Jeroen van Exsel, longarts in het HagaZiekenhuis, legt uit waarom het nooit te laat is om te stoppen. Misschien geeft hij jou wel het laatste zetje.

"De schadelijke stoffen in sigarettenrook vergroten de kans op aandoeningen zoals longkanker, hart- en vaatziekten en COPD (combinatie van chronische bronchitis en longemfyseem)", legt Jeroen uit. "Er zitten meer dan 70 verschillende kankerverwekkende stoffen in sigarettenrook, die komen via de longblaasjes in het lichaam terecht. Daarnaast kan sigarettenrook de longblaasjes zelf beschadigen waardoor longemfyseem ontstaat. Het effect van nicotine is bij de meeste mensen wel bekend. Het stofje maakt je verslaafd. Daardoor wil je steeds weer die sigaret pakken. Mensen die dagelijks meer dan 20 sigaretten roken, leven gemiddeld 13 jaar korter dan niet-rokers. Daarom een dringend advies aan iedereen: stop met roken! Binnen 28 dagen merk je al dat je minder zult hoesten en je reuk en smaak verbeteren!"

Slecht voor je hele lichaam

Roken is niet alleen slecht voor de longen, ook andere aandoeningen worden door roken veroorzaakt. Jeroen: "Rokers hebben vaker last van hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen. En ze lopen een verhoogd risico op andere kankersoorten zoals keelkanker, slokdarmkanker en blaaskanker. Zwangeren die roken lopen het risico op een miskraam of vroeggeboorte. Het is ook schadelijk voor het kind. Probeer daarom van het roken af te komen, eventueel met hulp."

De campagne Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij. Kijk voor meer informatie op www.stoptober.nl

Naar het overzicht