Ten voeten uit: Joke van der Zalm (57)

11 December 2018

Joke is al sinds haar 17e jaar verpleegkundige. Op haar 55e stapte ze van de afdeling Neurologie van het HagaZiekenhuis over naar de afdeling Gynaecologie en Verloskunde van het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC). Dat betekende heel ander werk en heel andere patiënten. Maar Joke is volledig in haar sas: "Als je goed voor een ander zorgt en mensen blij maakt, word je zelf ook blij."

Joke is een ongelooflijk actieve dame. Ze werkt 32 uur per week als verpleegkundige, past één dag per week op haar kleinkind én begeleidt in het weekend regelmatig Solextochten. Daarnaast zijn haar ouders allebei nog in leven en heeft ze veel contact met haar grote familie. "Soms denk ik wel eens: ik zou een activiteit moeten loslaten. Maar ik zou niets kunnen missen; ik geniet veel te veel van alles wat ik doe.

Twee jaar geleden stapte ze op haar werk over naar een heel andere afdeling. "Ik had nooit gedacht dat me dat nog zou lukken", vertelt Joke stralend. "En ik had het ontzettend naar mijn zin op de Neurologie, waar ik al zeven jaar werkte. Ergens dacht ik ook wel een beetje: als ik nog een overstap wil maken, moet ik het nú doen. Maar ik had geen idee op welke afdeling ik wilde werken. Een collega wees me op een vacature bij het HJGC. Toen had ik zoiets van: wauw, dát zou wat zijn! Bij geen enkele andere afdeling had ik dat."

Meest intieme momenten

In het HJGC werd Joke met open armen ontvangen. "Ze vonden mij fijn in het team passen. Dat ik geen opleiding tot obstetrie-/gynaecologieverpleegkundige heb gevolgd, was daarbij geen probleem. 'We hebben verschillende soorten mensen nodig', zeiden ze daar.
Joke is dankbaar dat ze de stap heeft kunnen zetten: "Vóór de overstap heb ik er wel de zenuwen van gehad. Zou ik het wel weer zo leuk krijgen als op de Neuro en kan ik het allemaal wel bevatten? Maar ik heb er geen dag spijt van gehad; het was écht een goede keus. Op de Verlos mag je bij iemands meest intieme momenten zijn. Dat vind ik heel bijzonder. Ik ben een mensen-mens en die kant van mijzelf kan ik heel goed kwijt in mijn werk."

Naar het overzicht