Tweedaags internationaal congres in HagaZiekenhuis over Deep Brain Stimulation

17 November 2019

Neurologen, neurochirurgen en nurse practitioners van over de hele wereld kwamen 14 en 15 november in het HagaZiekenhuis bijeen voor een tweedaags congres over Deep Brain Stimulation (DBS = diepe hersenstimulatie).

DBS is een effectieve behandeling voor patiënten met Parkinson en dystonie. Meer dan 150.000 patiënt wereldwijd hebben inmiddels een DBS ondergaan vanwege hun bewegingsstoornissen. De DBS-behandeling vraagt om goede begeleiding van een ervaren team. Het gaat om een verfijnde ingreep. Niet alleen de operatie zelf, maar ook de voor- en nabehandeling zijn essentieel in het zorgtraject. Het HagaZiekenhuis heeft een DBS-team met veel expertise. Tijdens het tweedaagse congres werden ervaringen en kennis uitgewisseld.

Kennis delen

“Het is mooi dat wij op deze manier van elkaar kunnen leren”, zegt neuroloog Fiorella Contarino, een van de teamleden van het Haga DBS-team. “Dat komt de kwaliteit van behandeling van deze patiënten alleen maar ten goede. Wij willen onze kennis graag delen met onze vakgenoten. Alles wat nog beter kan voor de patiënt, daar streven we continue naar. Ontwikkelingen staan nooit stil.”

STZ-erkenning

Het HagaZiekenhuis staat met de Diepe Hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen (DBS) nu in het topklinisch Zorgregister van STZ. Aan de kwaliteitserkenning zijn strenge voorwaarden verbonden. Zorg is topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek wordt gedaan door de specialist(en).

Naar het overzicht