Veerle Van Severen wint publieksprijs bij internationale wedstrijd voor fellows vitreoretinale chirurgie

28 September 2022

Een van de specialisaties van onze afdeling Oogheelkunde is glasvocht- en netvlieschirurgie (vitreoretinale chirurgie; VR-chirurgie). Sinds afgelopen jaar bieden de specialisten uit ons VR-team een fellowship aan om oogartsen op te leiden tot vitreoretinaal chirurg. Onze eerste fellow Veerle Van Severen sloot haar fellowship in het HagaZiekenhuis op bijzondere wijze af. Ze stond in de finale van ‘EuroVeRsion’, een internationale wedstrijd voor fellows vitreoretinale chirurgie, en won de publieksprijs.

Vitreoretinale chirurgie

In Nederland kun je voor vitreoretinale chirurgie maar in enkele ziekenhuizen terecht. Het HagaZiekenhuis is in de regio hét centrum voor netvlieschirurgie. Patiënten vanuit een groot deel van Zuid-Holland worden naar ons ziekenhuis verwezen. Maandelijks voert het VR-team meer dan 80 vitreoretinale operaties uit. Jaarlijks zijn dat er bijna 1000, waarmee we ongeveer 10 procent van het totale aantal VR-operaties in Nederland uitvoeren.

Fellowship in het HagaZiekenhuis

Het HagaZiekenhuis is een erkend topklinisch opleidingsziekenhuis, we leiden continu toekomstige artsen en verpleegkundigen op. Sinds afgelopen jaar biedt het team van vitreoretinale chirurgen een fellowship aan om oogartsen de ruimte te geven zich te specialiseren tot VR-chirurg. Oogarts Veerle Van Severen was onze eerste fellow. In België studeerde zij 7 jaar Geneeskunde en 4 jaar Oogheelkunde.

Tekst gaat verder onder de foto.


Veerle: “Dan ben je oogarts, maar je hebt nog relatief weinig chirurgische ervaring. Ik had gelukkig al best veel staaroperaties gedaan, zo’n 150, maar ik wilde graag een fellowship doen om me verder te specialiseren. In België is het best heel moeilijk om zo’n opleidingsplek te bemachtigen. Specifiek voor vitreoretionale chirurgie is het er helemaal niet. Ik ben het VR-team van het HagaZiekenhuis heel dankbaar voor deze plek en kans. Ik heb in mijn jaar fellowship bijna 250 operaties kunnen uitvoeren. Daarnaast heb ik me altijd heel welkom gevoeld. We hebben een persoonlijke aanpak voor onze patiënten en er is een fijne sfeer op de werkvloer. Het voelt heel gelijkwaardig, niet zo hiërarchisch. Het VR-team is een heel hecht team, waarin iedereen weet wat je aan elkaar hebt.”

EURORETINA: EuroVeRsion Case Contest

EURETINA is het grootste netwerk van netvliesspecialisten in Europa. Elk jaar organiseren zij een congres met onder andere een wedstrijd voor vitreoretinaal chirurgen in opleiding: EuroVeRsion Case Contest. Veerle over de competitie: “Je moet genomineerd worden door een andere VR-chirurg, in mijn geval was dat mijn collega Kristel Maaijwee. Ieder land stuurt een afgevaardigde VR-fellow. Ik deed mee namens de Nederlandse ziekenhuizen. Iedere deelnemer stuurt een casus in van een operatie die hij of zij zelf gedaan heeft. Hoe ga je om met complicaties die je tegenkomt tijdens een operatie? Dat laat je met de casus zien. Mijn casus ging heel kort gezegd over een transplantatie van het eigen netvlies van de patiënt.”

Na een virtuele halve finale in mei 2022, stond Veerle begin september met 5 andere deelnemers in de finale in Hamburg. Er waren 2 prijzen te winnen: de jury en het publiek kozen ieder een eigen winnaar. Een collega-fellow won de juryprijs, maar de specialisten in de zaal gaven Veerle’s presentatie de meeste stemmen. “Ondanks dat ik de juryprijs niet won, was het een hele waardevolle, leerzame ervaring. Ik ben trots op mijn publieksprijs én ontzettend dankbaar voor de support van mijn Haga-collega’s. In Hamburg tijdens de finale, maar vooral ook al het hele jaar tijdens mijn fellowship.”

Naar het overzicht