Veilig zonnen in de zomer: tips van de dermatoloog

19 July 2021

Eén op de zes Nederlanders krijgt gedurende zijn of haar leven een basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. Dit aantal stijgt nog jaarlijks. Ook ernstigere vormen van huidkanker, zoals plaveiselcelcarcinomen en melanomen, komen steeds vaker voor. Onbeschermd zonnen is bijna altijd de oorzaak. Haga-dermatoloog Marloes van Kester geeft tips om huidschade door de zon te voorkomen.

Moet je je huid in de zomer anders verzorgen dan in de winter?

“Door de hogere zonkracht in de zomer is het nog belangrijker dan in de winter om je huid goed tegen de zon te beschermen. Smeer zonnebrandcrème om zonverbranding, en op de lange termijn huidkanker, te voorkomen. Daarnaast droogt airconditioning je huid uit. Een vette crème smeren helpt daartegen.”

Bij welke temperatuur buiten moet je gaan smeren?

“Niet de temperatuur, maar de zonkracht is de maat voor de sterkte van de zon. De zonkracht, ook wel uv-index genoemd, geeft aan hoeveel uv-straling de aarde bereikt. De zonkracht is het hoogst op een onbewolkte dag als de zon op zijn hoogst staat, zo rond het middaguur. Je kunt de zonkracht van de dag vinden op de website van het KNMI. Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller je huid schade ondervindt van de zon en verbrandt. In de zomer is de zonkracht eigenlijk altijd zo hoog dat je moet smeren om zonschade aan je huid te voorkomen. Tenzij je kort naar buiten gaat op een moment dat de zonkracht laag is.”

Welke SPF (sun protection factor, gebruikt om de beschermende kracht van zonnebrandcrème aan te geven) is hoog genoeg?

“We adviseren in Nederland minimaal SPF 30. Let erop dat de zonnebrandcrème beschermt tegen zowel uv A als uv B. Wil je wat langer buiten zijn en is de zonkracht hoog, dan is het verstandig om een hogere factor te smeren. De SPF geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kunt zijn zonder te verbranden. Bij een hoge zonkracht kan de situatie voorkomen dat je langer buiten wil zijn dan zonnebrandcrème je bescherming kan bieden. Bijvoorbeeld om buiten te sporten of te wandelen. Draag dan UV-werende kleding met hoed of pet en zoek de schaduw op als de zonkracht het hoogst is tussen 12.00 en 15.00 uur. Let ook op reflectie van zand en water, deze versterken de zon. Vergeet niet om iedere twee uur jezelf opnieuw in te smeren. Kies daarom een zonnebrandcrème die je prettig vindt om te smeren.”

Zit er inderdaad allerlei rotzooi in zonnebrandcrème, zoals je de laatste tijd opeens veel hoort? Wat kun je nog wel veilig smeren?

“Er wordt inderdaad gezegd dat zonnebrandcrèmes uv-filters of andere stoffen bevatten die kankerverwekkend en hormoonverstorend zouden zijn. Dat is echter niet waar. Zonnebrandcrèmes moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen om in Europa verkocht te mogen worden. Ze mogen geen kankerverwekkende stoffen bevatten en niet of slechts in beperkte mate hormoon-verstorende stoffen. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden dat de schadelijke gevolgen verwaarloosbaar zijn. Je kunt zonnebrandcrème dus veilig gebruiken.”

Hoe verzorg jij je huid zelf in de zomer?

“In de zomer smeer ik ’s ochtends zonnebrandcrème op mijn gezicht als dagcrème. Behalve bescherming tegen huidkanker heeft zonnebrandcrème ook het bijkomende effect dat het huidveroudering door UV-straling remt. Zonnebrandcrème is daarmee een goede antirimpelcrème!

In de avond was ik mijn gezicht en mijn make-up af met water. Daarna smeer ik nachtcrème. Ik heb altijd een tube zonnebrandcrème in mijn tas om bij te smeren als ik naar buiten ga.”

Wat zijn de alarmsignalen van je huid? Wanneer moet je naar de huisarts?

“Moedervlekken die van kleur, vorm en/of grootte veranderen of nieuwe moedervlekken zijn altijd een reden om een huisarts ernaar te laten kijken. Daarnaast kunnen glanzende plekjes met een parelmoeraspect of niet-genezende wondjes een uiting van huidkanker zijn. Ten slotte: bultjes die groeien en schilfertjes die pijnlijk zijn als je erop drukt. Schilfertjes die komen en gaan kunnen een voorstadium van huidkanker zijn. Bij twijfel adviseren wij altijd advies te vragen bij de huisarts of de dermatoloog.”

Dermatoloog Marloes van Kester heeft als aandachtsgebieden dermato-oncologie (huidkanker) en dermatochirurgie (huidoperaties)
waaronder Mohs-chirurgie, een vorm van precisiechirurgie bij onder meer huidkanker.


Naar het overzicht