Wereld Aids Dag 1 december

01 December 2019

Sinds 1988 is het op 1 december Wereld Aids Dag. Op deze dag is overal ter wereld extra aandacht voor de strijd tegen hiv en aids. Ook het hiv-team van het HagaZiekenhuis roept op voor meer medeleven voor mensen met hiv. Vanaf het begin van de aidsepidemie kijken veel mensen namelijk negatief aan tegen hiv-patiënten.

Fototentoonstelling over stigma in foyer

In Nederland leven naar schatting 23.100 mensen met hiv. Daarvan slikken verreweg de meesten (79%) medicijnen. Hierdoor kunnen ze het virus niet meer overdragen. Dankzij de medicijnen hebben hiv-patiënten dezelfde levensverwachting als iemand zonder hiv. Ook kunnen ze gezonde kinderen krijgen. Toch heerst er nog altijd een negatief beeld rondom hiv. Dit komt doordat veel mensen niet weten dat er zulke goede medicijnen zijn.

Fotografe Marjolein Annegarn maakte een serie foto’s van mensen met hiv. Zij staan onherkenbaar op de foto. Dat is bewust gedaan. Het laat zien dat hiv-patiënten niet in alle situaties open kunnen zijn over hun hiv-infectie.

Marjolein: “Veel mensen zijn blijven hangen in het beeld van hiv uit de vorige eeuw. Als mensen weten hoe de situatie nu is, kunnen angst en vooroordelen verdwijnen. Als je weet dat het virus niet overdraagbaar is, wat is er dan nog om bang voor te zijn?”

De fotoserie is in de foyer bij het auditorium te bewonderen tot 20 januari. 

Naar het overzicht