Wondverpleegkundige Kirsten Eeuwijk over Haga Zorg Dichtbij: ‘Mijn werk is nóg leuker geworden’
ActionsWondverpleegkundige Kirsten Eeuwijk over Haga Zorg Dichtbij: ‘Mijn werk is nóg leuker geworden’
10 April 2023De bevolking groeit en vergrijzing neemt toe. Steeds meer patiënten hebben zorg nodig. Daarnaast worden hun gezondheidsproblemen ingewikkelder. Zorg moet dus slimmer georganiseerd worden. Het HagaZiekenhuis startte daarom programma Haga Zorg Dichtbij, waarin artsen en verpleegkundigen innovatieve ideeën bedachten om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Nu het programma klaar is, delen 7 betrokken collega’s hun ervaringen. Wondverpleegkundige Kirsten Eeuwijk behandelt patiënten met gecompliceerde wonden. Dankzij Haga Zorg Dichtbij kan ze patiënten thuis of in het verpleeghuis behandelen, die hoeven niet meer naar het ziekenhuis te komen.
Soms heeft een patiënt na een behandeling in het HagaZiekenhuis een flinke wond. Voorheen bleef de patiënt dan in het ziekenhuis voor wondbehandeling en het in de gaten houden van de wond. Dankzij het programma Haga Zorg Dichtbij kunnen deze patiënten nu eerder naar huis of naar een revalidatieplek.
De wondverpleegkundige voert daar ter plekke controles uit. Daarnaast geeft ze zorgverleners van de thuiszorg of het verpleeghuis een duidelijke instructie voor de wondverzorging. “Ik fiets heel Den Haag door”, lacht Kirsten.
Slimme bril
Soms ontstaan gecompliceerde wonden thuis of in het verpleeghuis. De patiënt heeft bijvoorbeeld last van doorligwonden (decubitus). “Voorheen moest de patiënt dan naar het ziekenhuis”, vertelt Kirsten. “Maar dat kost tijd, energie en geld. Sommige patiënten hebben bijvoorbeeld zwaar overgewicht en moeten met een ligtaxi naar het ziekenhuis komen. Of de patiënt is oud en kwetsbaar, en komt met de ambulance.”
Deze mensen kunnen hun wond nu makkelijker laten checken door de wondverpleegkundige die hen thuis bezoekt. Als Kirsten het nodig vindt, zet ze haar zogenaamde ‘slimme bril’ (smartglass) op. Via deze bril met camera en microfoon kan de chirurg in het ziekenhuis meekijken. Samen overleggen ze over de volgende stap in de behandeling.
Zelf afhandelen
Voorheen ging elke patiënt naar de chirurg, terwijl dit niet altijd nodig bleek, vertelt Kirsten: “Vaak kan ik als wondverpleegkundige de patiënt prima zelf helpen. Mijn werk is door dit project nog leuker en afwisselender geworden.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
Ze bekijkt de wond meestal samen met zorgverleners van de thuiszorg of het verpleeghuis. Ze overleggen met elkaar en zorgen voor een goed behandelplan. Dat zorgt voor een fijne samenwerking, vindt Kirsten: “Zij kunnen meteen hun vragen stellen en weten me makkelijker te vinden als ze later nog advies willen. En dat komt de zorg voor de patiënt uiteindelijk ten goede. Daarnaast heeft de chirurg in het ziekenhuis de handen vrij voor patiënten die de zorg het hardst nodig hebben.”
Voordelen voor patiënt
Patiënten zijn positief over deze nieuwe manier van werken. Kirsten somt op: “Ze kunnen na een behandeling het ziekenhuis eerder verlaten. Of de patiënt hoeft helemaal niet naar het ziekenhuis te komen. Ik pak de fiets en ga zelf naar de patiënt. De samenwerkingen met thuiszorg of het verpleeghuis gaat ook soepeler, waardoor de patiënt de beste wondzorg krijgt. Deze werkwijze heeft dus voordelen voor iedereen.”
Haga Zorg Dichtbij
De bevolking groeit en vergrijzing neemt toe. Steeds meer patiënten hebben zorg nodig. Daarnaast worden hun gezondheidsproblemen ingewikkelder. Om de zorg toekomstbestendig en betaalbaar te houden, sloten de overheid, zorgverzekeraars en ziekenhuizen in 2018 het bestuurlijk akkoord medisch specialistische zorg 2019-2022. Om aan deze ambitie bij te dragen startte het HagaZiekenhuis het programma het ‘Haga Zorg Dichtbij’. Meer weten over het programma? Kijk dan op www.hagaziekenhuis.nl/haga-zorg-dichtbij. Hier plaatsen we naast een projectenoverzicht en de terugblik van Kirsten, ook de ervaringen van 6 andere betrokken collega's.