Keuzehulp beschikbaar voor patiënten met reumatoïde artritis

14 juni 2020

Naar aanleiding van de nieuwe Nederlandse richtlijn voor de behandeling van reumatoïde artritis (RA) die eind 2019 is verschenen, heeft de patiëntenvereniging ReumaNederland (voorheen Reumafonds) een Keuzehulp voor patiënten met RA ontwikkeld. Deze Keuzehulp bestaat uit 2 pagina’s, met tips en adviezen hoe het bezoek bij de reumatoloog voor te bereiden en een met uitleg over de verschillende groepen reumamedicijnen.

De Keuzehulp laat je bijvoorbeeld nadenken over 5 vragen die je aan jezelf of de reumatoloog kunt stellen. Wat gaat er op dit moment goed en wat gaat niet goed in het dagelijks leven, wat zijn je klachten, lukt het de medicijnen te slikken of zijn er bijwerkingen, en wat is naast het verminderen van ontstekingen een belangrijk doel voor jou? Als je al voor het bezoek bij de reumaverpleegkundige en de reumatoloog hierover hebt nagedacht, is het makkelijker om hier samen over te spreken. Dan kun je vervolgens samen beslissen hoe de reuma verder te behandelen en te vervolgen.

De tweede pagina van de Keuzehulp laat een overzicht zien van de verschillende groepen reumamedicijnen en hoe die kunnen worden ingezet bij de behandeling van RA: bijvoorbeeld de klassieke reumaremmers zoals methotrexaat, leflunomide, sulfasalazine en hydroxychloroquine. Maar ook de biologische reumaremmers (zoals TNF blokkers en JAK remmers) worden genoemd.

De kern van de behandelstrategie is dat bij elk bezoek bij de reumatoloog wordt bekeken hoe het gaat. Gaat het niet goed, dan wordt besproken of er mogelijkheden zijn voor verhogen, veranderen of toevoegen van een medicijn. Gaat het langere tijd goed en is het behandeldoel bereikt, dan kan gekeken worden of de medicijnen kunnen worden verlaagd of afgebouwd. Dit sluit goed aan bij aanbevelingen van de nieuwe richtlijn. De Keuzehulp is te vinden op de website van ReumaNederland

Naar het overzicht