Kinderorthopeed Femke: “Ik wil dat een kind denkt: dit is eigenlijk wel leuk!”

24 april 2018

Heeft uw kind een aandoening aan zijn of haar bewegingsapparaat, zoals een afwijkend looppatroon, een gebroken arm of een vergroeiing van de wervelkolom (scoliose)? Ga dan naar een gespecialiseerd kinderorthopeed. In het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) werken er drie.

Kinderorthopeed Femke van Erp Taalman Kip met patiëntje Minck en zusje Indy

"In het kort kun je zeggen dat een kinderorthopeed aandoeningen aan het bewegingsapparaat bij kinderen vaststelt en behandelt," zegt kinderorthopeed Femke van Erp Taalman Kip. Samen met haar collega's Herman Kaptijn en Joost van Linge werkt zij in het JKZ. "Wij hebben alle drie ruime ervaring in de kinderorthopedie. Wij zien dan ook veel kinderen met bijvoorbeeld klompvoeten, een ondiepe heupkom (heupdysplasie), afwijkende looppatronen of een vergroeiing van de wervelkolom (scoliose). Maar ook kinderen met een gebroken arm of been."

Waarom loont het de moeite om naar een kinderorthopeed te gaan?

Femke: "Een kind is geen kleine volwassene. Een kind groeit nog. Wij hebben dan ook de specifieke kennis van het effect van groei op een aandoening; past het bij de leeftijd van een kind of niet. Sommige afwijkingen, zoals O-benen, nemen meestal af tijdens de groei. Maar een scoliose neemt vaak juist toe als een kind groeit. Een kinderorthopeed overweegt vooraf zorgvuldig of (operatief) ingrijpen wel nut heeft. Zo kan een spastisch kind een verkorte achillespees hebben, maar door die te verlengen hoeft een kind niet altijd beter te gaan lopen. Een operatie is dus niet altijd de oplossing. Aan de andere kant heeft een kind bij een ondiepe of vlakke heupkom meestal geen last. Toch moet je die behandelen. Dit om te voorkomen dat op latere leeftijd een kunstheup geplaatst moet worden."

Hoe benader jij kinderen en hun ouders?

Femke: "Met kinderen werken is heerlijk. Ze zijn onbevangen, puur en veinzen niet. Ik vind het belangrijk om een kind direct op zijn gemak te stellen. De kunst is om het zo te doen, dat een kind denkt: dit is eigenlijk wel leuk! Daarnaast is voor mij het contact met ouders erg belangrijk. Ik wil dat zij zich als gelijke behandeld voelen.
Laatst kreeg ik nog een bericht van de ouders van Minck, die osteogenesis imperfecta (onvolmaakte botaanmaak) heeft. 'Dankjewel, in al die jaren van ellende zijn wij nog nooit zo goed geholpen.'
Het zijn complimenten als deze die me erg blij maken. Het is fijn als ouders expliciet benoemen dat er goed voor hun kind is gezorgd."

Waarom werk jij in het JKZ?

"Het is een prachtig ziekenhuis, waar alles is afgestemd op het kind. Ik vind het mooi dat alle medewerkers dit ook uitdragen. Een voordeel van het kinderziekenhuis is ook dat er korte lijnen zijn met de andere collega's. Dit werkt heel plezierig samen", concludeert Femke trots.
"Hopelijk is het niet nodig, maar als je kind naar een ziekenhuis moet, dan zou ik naar het JKZ gaan!"

 

De kinderorthopeden van het Juliana Kinderziekenhuis vormen samen met de orthopeden van het HagaZiekenhuis de vakgroep orthopedie. De orthopeden behandelen alle aandoeningen van botten, banden, spieren en gewrichten. Ook werken ze nauw samen met het Hand- en polscentrum van het HagaZiekenhuis. De patiënten waarderen de vakgroep met een 8.7

Naar het overzicht