2015

Voorlichting over colonoscopie voortaan digitaal

08 juli 2015

Dinsdag 7 juli is op de afdeling endoscopie gestart met digitale voorlichting over de colonoscopie (kijkonderzoek van de dikke darm). De voorlichting bestaat uit verschillende filmpjes met tekst over de voorbereiding en de behandeling. Daarnaast vult de patiënt digitaal een vragenlijst en toestemmingsformulier in.

Elk jaar ondergaan ongeveer 3500 patiënten in het HagaZiekenhuis een colonoscopie. Patiënten kregen tot 7 juli een intakegesprek op de polikliniek bij de verpleegkundig specialist of arts waarbij de patiënt instemt met het onderzoek ('informed consent'). Dit intakegesprek gaat naar verwachting voor 80% van de patiënten vervallen bij de invoering van de digitale voorlichting.

Gekoppeld aan EPD

Met de digitale voorlichting krijgt de patiënt een e-mail met daarin een link toegezonden. Via deze link kan de patiënt verschillende filmpjes bekijken, waarin stap voor stap wordt toegelicht hoe de voorbereiding en colonoscopie verloopt. Aan de voorlichting is een vragenlijst gekoppeld over de algehele gezondheid van de patiënt. Tot slot moet de patiënt instemmen met de behandeling ('informed consent'). De vragenlijst en de instemming worden teruggestuurd naar het ziekenhuis en beoordeeld door de plankamer. Na de beoordeling wordt de patiënt uitgenodigd voor de colonoscopie of indien nodig eerst voor gesprek. De vragenlijst die is ingevuld wordt gekoppeld aan het EPD.

Voordelen

De nieuwe werkwijze heeft als voordeel dat de patiënt optimaal is voorbereid op de colonoscopie. Hij kan tot kort voor de ingreep de voorlichting bekijken en weet van a tot z wat er gaat gebeuren. Ook het ziekenhuis heeft baat bij de digitale voorlichting: de MDL-artsen en verpleegkundig specialisten krijgen meer tijd om andere patiënten te zien.

 

Nieuwsoverzicht

januari 2015februari 2015maart 2015april 2015mei 2015juni 2015juli 2015augustus 2015september 2015oktober 2015november 2015december 2015
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook