Dag van de Logopedie: aandacht voor slikproblemen

06 maart 2017

Niet naar een verjaardagsfeestje durven omdat je bang bent dat je je verslikt in een stukje taart of een slok koffie. Elke avond spanning aan de keukentafel omdat je kind niet goed kan slikken en daardoor weigert te eten. Slikproblemen hebben grote impact, zowel bij kinderen als volwassenen. De logopedist kan daarbij ondersteunen. Op 6 maart, de Europese Dag van de Logopedie, staan slikproblemen centraal.

Alle logopedisten op deze teamfoto zijn werkzaam in het HagaZiekenhuis. Op deze foto ontbreekt collega Ineke Gaster, zij is werkzaam in het JKZ.

We eten en drinken, kauwen en slikken vaak zonder er bij na te denken. Toch zijn er veel mensen, zowel kinderen als volwassen, voor wie slikken een probleem is. Bij volwassenen ontstaat een slikprobleem vaak na een beroerte. Maar ook mensen met de ziekte van Parkinson, een spierziekte of kanker in de mond of keel kunnen slikproblemen krijgen. Door deze aandoeningen raken de structuren en spieren of zenuwen die ervoor zorgen dat je kunt slikken beschadigd.

Bij kinderen komt een slikprobleem vaak voor wanneer ze te vroeg geboren zijn. Maar ook bij kinderen met een (aangeboren) handicap of spierziekte. Soms kan er ook iets anders aan de hand zijn en is het tijdelijk van aard. Een kind dat borstvoeding krijgt, weigert bijvoorbeeld om uit de fles te drinken. Andere kinderen hebben moeite met het leren zuigen, eten van de lepel of kauwen. Hierdoor kan het kind zich regelmatig verslikken of gaan spugen. Soms kan een kind helemaal niet eten of drinken. Dan krijgt een kind tijdelijk sondevoeding om te voorkomen dat het ondervoed raakt.

Gevolgen

De impact van slikproblemen is groot, zowel bij volwassen als kinderen. Wanneer mensen niet meer goed kunnen kauwen of slikken, eten ze minder, kunnen ze ongewenst gewicht verliezen en zelfs ondervoed raken. Ook kunnen ze een longontsteking krijgen wanneer bij het verslikken vocht of voeding in de luchtpijp komt. Ook op sociaal gebied hebben slikproblemen gevolgen. Bovendien kan iemand met een slikprobleem niet meer eten of drinken wat hij lekker vindt.

Wat kan de logopedist betekenen?

Het herkennen van slikproblemen en het stellen van een goede diagnose vraagt om kennis en ervaring. De logopedist speelt daarin een belangrijke rol. Ook in het HagaZiekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis zijn logopedisten werkzaam die slikproblemen onderzoeken en behandelen. Met behulp van logopedie kunnen de slikspieren intensief getraind worden om zo weer makkelijk en veilig te slikken. Is dat niet mogelijk, dan zoekt de logopedist samen met de patiënt naar oplossingen om zo goed en veilig mogelijk te eten en te drinken. De logopedist leert de patiënt bijvoorbeeld een andere sliktechniek aan of adviseert aangepaste voeding. Hierdoor kan de kwaliteit van leven voor de patiënt en de omgeving aangenamer worden.

Lees ook 'Feiten en cijfers over slikproblemen' van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatri (NVLF).

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017