Fototentoonstelling over oogaandoeningen in HagaZiekenhuis

12 september 2017

Wat ziet iemand die aan maculadegeneratie lijdt? Of aan glaucoom? De fototentoonstelling ‘Mijn (ge)Zicht’ laat het zien. De confronterende expositie van het Oogfonds is van dinsdag 12 tot en met maandag 18 september in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, te bezichtigen.

Fototentoonstelling _mijn _gezichtDit is Frans. Frans lijdt aan maculadegeneratie, een aandoening aan het netvlies. Het tweede portret laat zien wat Frans ziet. Het zichtverlies begon langzaam, met een grijze vlek, maar inmiddels is het zo erg dat autorijden geen optie meer is.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met zichtproblemen door een oogziekte of door invloeden van buitenaf. "Met de tentoonstelling Mijn (ge)Zicht willen we het publiek letterlijk laten zien wat de gevolgen zijn van een oogziekte", vertelt Karen Rakers, unithoofd Oogheelkunde in het HagaZiekenhuis. "In de lichtstraat komen 6 zuilen met portretten van mensen met verschillende vormen van slechtziendheid te staan. Op de portretfoto's zijn mensen te zien met dezelfde aandoening, maar met een compleet andere zichtervaring. De beelden maken mensen bewust waarom het zo belangrijk is om alarmsignalen serieus te nemen. En er komt een informatiezuil. Bij elk portret is ook een verhaal over de aandoening en het leven daarmee te beluisteren."

De fototentoonstelling Mijn (ge)Zicht zal te zien zijn in ziekenhuizen door heel Nederland, beginnend bij het HagaZiekenhuis. Fotograaf Murk Schaafsma leeft zelf met glaucoom en maakte de bijzondere fotoserie als afstudeerproject.

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017