HagaZiekenhuis laat Planetree zien

23 maart 2017

Woensdagochtend 22 maart bezocht een groepje van 8 gasten uit verschillende organisaties ons ziekenhuis. De reden: ze zijn geïnteresseerd in Planetree. “En waar beter dan in het HagaZiekenhuis kun je daar mooie voorbeelden van zien?”, aldus coördinator Andrea van den Berg.

Eén van de wanddecoraties van ontwerpbureau Tinker die overal in het JKZ te zien zijn

Ons ziekenhuis was dit jaar opnieuw gastheer voor de Planetreetour die Planetree Nederland 2 keer per jaar organiseert. De geïnteresseerden krijgen een rondleiding en een presentatie over Planetree in ons ziekenhuis.
Het gezelschap, bestaande uit een kinderarts, een neuroloog, vrijwilligers, een teamleider Zorg en Welzijn en een manager Facilitair Bedrijf kwamen onder meer vanuit de Rivas Zorggroep (een Planetree-organisatie) AMC en UMC Utrecht.

In haar presentatie vertelde Andrea hoe het idee voor Planetree in het Haga ontstaan is en hoe we het gerealiseerd hebben. "Ik laat altijd zo veel mogelijk van de 12 componenten de revue passeren. Zo heb ik verteld over HagaVernieuwt en de gastvrijheidssessies (component bejegening). Voor de component informatie en educatie gaf ik het voorbeeld van het digitaal dossier dat je samen met patiënten kunt inzien. Je kunt ze bijvoorbeeld een röntgenfoto laten zien op een COW (Computer on Wheels)."

Rondleiding

"En natuurlijk wil je Planetree vooral laten zien; dat is hier niet zo moeilijk. Alle componenten komen wel voorbij. Van de helende omgeving zijn legio voorbeelden. Als je het Juliana Kinderziekenhuis binnenloopt zie je direct het concept van Tinker en je ziet de architectuur, het licht, de kleuren. En op de verpleegafdeling zie je opnieuw de helende omgeving, en daar op de 12e heb ik veel over de processen verteld. Ik heb ze de open teampost laten zien en de huiskamer. Ik heb verteld over rooming in en de uitgebreide bezoektijden (component 'Vrienden en familie spelen een belangrijke rol')."

"De gasten vonden het heel inspirerend om de zichtbaarheid van Planetree in het HagaZiekenhuis te zien", besluit Andrea. "Als ik zo'n ochtend heb gehad, ben ik altijd weer zo ontzettend trots op ons ziekenhuis!"

Ambities waarmaken

Donderdag 23 maart gaat de Planetree Conferentie over het thema Ambities waarmaken. Lees meer op de website.

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017