KinderAdviesRaad is ‘groot cadeau’ voor Juliana Kinderziekenhuis

24 augustus 2017

Met de onthulling van een ‘kinderideeënbus’ is woensdag 23 augustus de eerste KinderAdviesRaad van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) geïnstalleerd. “Een groot cadeau voor ons ziekenhuis”, zegt medisch manager Fréderique Hofstede. Het officiële moment werd opgeluisterd door bekende sporters en afgesloten met een sportdag voor alle kinderen in het JKZ.

Geen verlegen geschuifel, maar enthousiaste gezichten op de toch wel officiële installatie van de allereerste KinderAdviesRaad (KAR). Je kunt zien dat Nina, Philippine, Tessa, Ivy, Jadyn, Jurriaan, Otto, Thijmen, Tessa en Tamara er vooral heel veel zín in hebben. KAR-voorzitter Nina Malaihollo (bijna 12) straalt als ze vertelt over alle plannen die de KAR al heeft. "We hebben heel veel ideeën. Zo vinden we de lange gang die naar het JKZ loopt wel aardig saai. En als je er bent, weet je ook niet precies of je wel op de goede plek bent. En we hebben al een advies opgesteld over de website. Die is eigenlijk niet zo geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar. En zelf ben ik een keer op de Spoedeisende Hulp geweest. Het viel me op dat ze daar in de ontvangsthal heel weinig kinderspullen hebben."

De KAR-leden van 9 tot 17 jaar zijn allemaal patiënt (geweest) in het JKZ, maar dat is heel iets anders dan mogen meedenken over hoe het beter kan. Nina weet daar alles van. Ze heeft twee jaar geleden jeugdreuma gekregen en hierdoor al behoorlijk veel tijd in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Haar moeder Rosalinde noemt Nina's deelname aan de KAR zelfs cruciaal voor haar verwerkingsproces. Zelf zegt Nina: "Ik voel me nu heel anders dan wanneer ik bijvoorbeeld moet bloedprikken. Daar heb ik nooit zin in, en hier heb ik juist heel véél zin in! Ik houd erg van organiseren en van de dingen beter maken dan ze eigenlijk al zijn. En ik vind het leuk om een groep te leiden en ervoor te zorgen dat iedereen aan het woord komt. Niet alleen de kinderen die altijd al veel praten, maar ook het kind dat stil achterin zit."

KAR_groepsfoto

Alle ideeën van de kinderen zijn geclusterd in thema's. Het eerste thema dat de KAR wil aanpakken, heet 'Sport en spel'. Nina: "We willen bijvoorbeeld meer speelgoed, maar sommige leden willen ook graag buiten een trapveldje of wat speeltoestellen."
Fréderique belooft dat het JKZ uiterst serieus met de adviezen van de KAR zal omgaan. "We hebben altijd al wel patiënttevredenheidsonderzoeken gedaan. Maar door de KAR kunnen we straks ook proactief op de wensen van kinderen reageren. Dat zie ik als een groot cadeau voor het JKZ. Kinderen weten wat er nodig is en denken veel meer in mogelijkheden. Daarom zullen we als JKZ ook goed naar hun adviezen luisteren. Hét advies is voor ons het advies van de KAR en daar luisteren we naar. En wanneer iets om wat voor reden dan ook niet kan, zullen we dat heel duidelijk naar de kinderen toe onderbouwen."

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017