Kinderboekenschrijfster Anna Woltz gastdocente in JKZ

23 november 2017

Het lijkt verrassend: een kinderboekenschrijfster die onderwijs geeft aan arts-assistenten en stafleden Kindergeneeskunde en Kinderneurologie. Toch gebeurt dit standaard in het Juliana Kinderziekenhuis. Het doel van deze vorm van onderwijs, ook wel narrative medicine genoemd, is het leren vergroten van de empathie voor de patiënt. Dit helpt een arts om samen met het kind een zo groot mogelijk welbevinden te realiseren.

Ter voorbereiding werd door alle aanwezigen het boek 'Alaska' gelezen, over een jongen met epilepsie en zijn hulphond Alaska. Tijdens de bijeenkomst vertelde Anna over haar vooronderzoek voor het boek; onderzoek naar hulphonden in het algemeen en gesprekken met kinderen met epilepsie.

Aan de hand hiervan moedigt Anna Woltz de artsen aan om tijdens gesprekken met kinderen hun vragen te verbreden naar de belevingswereld van het kind. Hoe voelt het bijvoorbeeld voor het kind om epilepsie te hebben? En heeft dit invloed op school?

Alle aanwezigen waren erg enthousiast en vonden de scholing zeer waardevol.

Anna Woltz is ambassadeur van 'Lees je beter' dat mede door Irina Snoeck, kinderneuroloog van het Juliana Kinderziekenhuis, is opgericht. Het doel van 'Lees je beter' is om door het inzetten van kinder-/jeugdliteratuur een extra mogelijkheid te bieden aan zieke kinderen, hun behandelaars en hun omgeving om inzicht te krijgen in (hun) ziekte en gezondheid.

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017