"Kinderen in het verkeer zien geen gevaar!", vanavond in NOS Jeugdjournaal

24 augustus 2017

De scholen zijn weer begonnen. De eerste weken na de schoolvakanties neemt het aantal fietsongevallen toe. Een goed moment om aandacht te besteden aan veiligheid in het verkeer. Dat is ook de gedachte NOS Jeugdjournaal die vanavond (24 augustus) een item hierover uitzendt vanuit onze Kinder Spoedeisende Hulp. Traumachirurg Alexander Greeven vertelt erover in een reportage.

Traumachirurg Alexander Greeven wordt door het NOS Jeugdjournaal geïnterviewd

"Op de Spoedeisende Hulp behandelen wij regelmatig kinderen die na een fietsongeval in het ziekenhuis belanden", zegt Alexander. "Die verwondingen kunnen heel ernstig zijn. We willen daarom zowel kinderen als ouders graag waarschuwen voor de gevaren in het verkeer."

Schoolgaande kinderen zijn in de spits de grootste en meest kwetsbare groep in het verkeer. Dat wordt ook veroorzaakt door eigen, onbezonnen gedrag: 'Op de fiets, liefst naast elkaar en lekker hard. En o ja, even kijken op het mobieltje, want er komt een app-berichtje binnen. Wat maakt het nou uit dat de fietsverlichting het niet doet. Die muziek uit de oordopjes klinkt wel heel lekker, vooral als die hard staat. En die verkeersregels zijn maar stom, door dat rode verkeerslicht kan nog gemakkelijk.' "Kinderen kunnen de vele risico's in het verkeer niet goed inschatten", zegt Alexander. "En ze kennen de route misschien onvoldoende als ze naar een nieuwe school gaan. In een jaar zien we meerdere pieken waarbij het aantal fietsongevallen stijgt. De eerste weken dat kinderen weer naar school gaan is daar een van. Maar ook als het slechter weer wordt met veel regen, storm en gladheid nemen de bezoeken aan de spoedeisende hulp toe."

Tips om fietsongelukken te voorkomen

"Als ouders wil je geen bericht ontvangen dat je kind in het ziekenhuis is beland", zegtAlexander die een aantal glasheldere tips heeft voor de jonge fietsers. "Veiligheid heb je grotendeels zelf in de hand. Gebruik geen mobieltje als je fietst, geen muziek in je oren zodat je alert blijft en fiets niet met meer dan 2 naast elkaar. Zo is de kans dat je wordt afgeleid vele malen kleiner. En ook voor de ouders heeft Alexander tips. "Begeleid je kind een aantal keren als hij of zij een nieuwe route moet fietsen totdat ze er mee vertrouwd zijn. En voor alle verkeersdeelnemers: geef fietsers de ruimte. Een ongeluk zit in een klein hoekje."

NOS Jeugdjournaal

Het NOS jeugdjournaal liep een dag mee met Alexander Greeven op de Kinder Spoedeisende Hulp. Op de lichtkast laat Alexander een röntgenfoto zien van een fikse breuk in de bovenarm. Hij was genomen van een jongen die met zijn fiets viel en daarbij op zijn elleboog terechtkwam. De breuk was zelfs voor een leek goed zichtbaar. "Deze gecompliceerde breuk moesten we op de operatiekamer met pinnen herstellen. De meeste letsels die wij zien na een fietsongeval zijn been-, enkel- en armbreuken, maar ook hoofdletsels komen voor. Gisteren zagen we nog een meisje die met haar voet van haar fietspedaal afgleed en hard terecht kwam. Ze brak daarbij haar voet. Een ongeluk kan nare gevolgen hebben en soms zelfs de rest van je leven invalideren."

Het item van het NOS jeugdjournaal wordt vanavond (24 augustus) om 19.00 uur op NPO 3 uitgezonden. Voor wie het gemist heeft kan de uitzending terugkijken op: http://jeugdjournaal.nl/uitzendingen/

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017