King’s College Hospital geweldige leerschool voor traumazorg

02 mei 2017

De arts-assistenten en SEH-verpleegkundigen van het HagaZiekenhuis zijn het er over eens: de werk-/leerperiode in het Major Trauma Centre van het King’s College Hospital (KCH) in Londen is een waardevolle toevoeging aan de opleiding en het werk.

(v.l.n.r.) Pieter Jan van Huijstee, Mr Robert Bentley (Head of Trauma KCH), Alexander Greeven en Sarah Woltz staan op het helikopterdek van het Londense ziekenhuis.

Er zijn al 4 SEH-verpleegkundigen en 4 arts-assistenten van het Haga werkzaam geweest of momenteel werkzaam in Londen om in de praktijk ervaring op te doen en hun kennis te verbreden. Drie van hen waren direct betrokken bij de opvang van de slachtoffers van de terroristische aanslag afgelopen maart in Londen. "We zien de meest uiteenlopende trauma's hier", zegt Sarah Woltz, traumachirurg in opleiding. Zij is momenteel werkzaam alsSenior Clinical Fellow Trauma & Emergency Surgeryin het KCH als invulling van een 6 maanden durende stage. "Het aantal slachtoffers dat hier dagelijks op de Spoedeisende Hulp binnenkomt, is vele malen groter dan op de acute zorgafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen. Dat is ook niet zo gek in deze miljoenenstad. Londen heeft bijna 9 miljoen inwoners en King's College Hospital heeft als verzorgingsgebied een kwart van Londen in het volledige zuidoostelijke deel van Engeland. Deze praktijkervaring is voor mij onvergetelijk en ik voel me bevoorrecht dat ik deze stage mag volgen vanuit het HagaZiekenhuis."

Snelle groei

Traumachirurgen Pieter Jan van Huijstee en Alexander Greeven van het HagaZiekenhuis bezochten onlangs de samenwerkingspartners in Londen. Greeven: "We hebben weer veel ervaringen kunnen uitwisselen en zijn heel tevreden met onze samenwerking, die begin 2016 gestalte kreeg. Ook het KCH is heel tevreden. We blijven gretig onze expertise met elkaar delen. Dat helpt om de kwaliteit van onze traumazorg vast te houden terwijl we enorm aan het groeien zijn. Het King's heeft al enkele jaren geleden een enorme groei doorgemaakt (nu ruim 650 traumapatiënten per jaar). Hun ervaringen met snelle groei maken het voor ons mogelijk om onze groei van ruim 20% in twee opvolgende jaren (naar 160 multitraumapatiënten in 2016) op te kunnen vangen zonder in te leveren op kwaliteit van de traumazorg en zonder andere zorg te benadelen. De ervaringen uit Londen leiden tot nieuwe inzichten hier en dat geldt ook andersom. Zo zijn zij erg onder de indruk van de manier waarop wij de acute zorg multidisciplinair verankerd hebben in het HagaZiekenhuis."

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017