2017

Littekens door gebrokenhartsyndroom

22 november 2017

Eén jaar na het ontstaan van een gebrokenhartsyndroom zijn er littekens op het hart van de patiënt te zien. Dit vertelde cardioloog Ivo van der Bilt –expert op dit gebied– op 20 november aan radiozender BNR. Het betreft nieuwe onderzoeksresultaten die zijn verschenen in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift Circulation.

gebroken hart

Het gebrokenhartsyndroom blijft een tot de verbeelding sprekend onderwerp voor mensen. Maar ook voor onderzoekers is het syndroom interessant. "Bij een gebroken hart knijpt de onderkant van het hart niet of nauwelijks samen", vertelt Ivo. "Dat is niet normaal. Het hart krijgt dan de vorm van een Tako-tsubo (inktvispot). De oorzaak kan liefdesverdriet, het plotseling overlijden van een dierbare of plotselinge, heftige pijn zijn, maar ook het winnen van een loterij kan acute heftige emotionele stress geven. Wij denken nu dat het hart bij het gebrokenhartsyndroom in korte tijd een overdosis van het stresshormoon adrenaline krijgt vanuit de hersenen. Daarop reageert het hart met een acute steriele ontstekingsreactie. De patiënt heeft dan dezelfde symptomen als bij een normale hartaanval.

Het herkennen van een gebroken hart is niet altijd makkelijk. Je haalt het uit het verhaal van de patiënt. Nieuw onderzoek in Amerika, met verfijnde apparatuur, wijst uit dat een jaar na het ontstaan van een gebroken hart bij patiënten littekens op het hart zichtbaar zijn. Dat zijn nieuwe bevindingen. Maar er is nog veel meer onderzoek nodig om het syndroom beter te kunnen diagnosticeren en behandelen."

Luister hier het fragment van BNR van 20 november (vanaf 56.02)

Lees meer over het gebrokenhart syndroom 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook