Longarts i.o. Sarah van Oord genomineerd voor publieksprijs Longfonds

31 maart 2017

‘Is een ziekenhuisopname wel altijd de beste oplossing bij een longaanval?’ Dat is de kernvraag die Sarah van Oord-Bosselaar, longarts in opleiding in het HagaZiekenhuis, in haar onderzoek formuleerde. Zij werd vanwege haar inspirerende onderzoek en mooie resultaat door het Longfonds genomineerd voor de jaarlijkse publieksprijs. Help haar deze nominatie te verzilveren en stem! Dat kan tot en met 12 april.

Als mensen met COPD (Chronische Obstructieve Longziekte)  een longaanval krijgen, belanden ze op de spoedeisende hulp en vaak volgt een ziekenhuisopname. "Bij zo'n longaanval (hoesten, benauwdheid en/of slijmophoping) worden de klachten plotseling erger. Maar een ziekenhuisopname is lang niet altijd de allerbeste oplossing bij een longaanval", zegt Sarah. "Zo zijn er veel ziekenhuisbacteriën, die iemand met minder weerstand juist zieker kunnen maken. Een behandeling thuis, in de vertrouwde omgeving, is over het algemeen prettiger voor de patiënt. Voor de meeste mensen met een longaanval is de behandeling hetzelfde als thuis: een kuur met prednison en extra luchtwegverwijders. We vroegen ons daarom af: 'kunnen we artsen op de spoedeisende hulp helpen om vast te stellen wanneer een ziekenhuisopname nodig is en wanneer niet'?"

Sarah maakte daarom samen met een aantal andere onderzoekers een stappenplan met 6 vragen. Daarin staat waar de arts op moet letten: is er bijvoorbeeld extra zuurstof nodig en haalt de patiënt meer dan 25 keer per minuut adem. Dat zijn situaties die erop wijzen dat een ziekenhuisopname nodig is. Het stappenplan is niet leidend: de arts kan nog steeds zelf besluiten dat een opname nodig is, op basis van zijn ervaring en een eventueel 'niet pluis'-gevoel."

Geweldig resultaat

Van de 46 mensen die tussen december 2015 en december 2016 met een longaanval op de spoedeisende hulp kwamen, mochten er 16 weer naar huis. Sarah: "Voordat het stappenplan werd gebruikt, waren dat er maar 9. Het aantal mensen dat niet opgenomen hoeft te worden is toegenomen met 83%. Daardoor zijn de zorgkosten lager. Het onderzoek is nog niet afgerond. Wij willen het stappenplan testen bij 300 mensen met COPD."

De onderzoekers hopen dat alle spoedeisendehulpafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen het stappenplan in gebruik gaan nemen.

Sarah geeft persoonlijk uitleg over haar onderzoek in dit filmpje:

Stem ook op Sarah

Help je Sarah om de Publieksprijs in de wacht te slepen? Stemmen kan via www.longfonds.nl/publieksprijs. Dat kan nog tot en met woensdag 12 april, 12.00 uur.

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017