Minder beenamputaties dankzij nieuwe behandeling

19 januari 2017

Belangrijk nieuws voor patiënten met vaatvernauwingen in de benen. Een nieuwe behandelmethode, geïnitieerd door de afdeling Radiologie van het HagaZiekenhuis, in nauwe samenwerking met Vaatchirurgie, blijkt succesvoller dan de huidige standaarddotterbehandeling. Wanneer vernauwingen in de slagaderen van het onderbeen heel ernstig worden, kan er ‘kritieke ischemie’ (zuurstoftekort) ontstaan. De bloedtoevoer kan dan zo tekort schieten, dat soms zelfs een amputatie van het been noodzakelijk is. Met de nieuwe behandeling waarbij een stent met medicatie in het vernauwde vat wordt gebracht, hebben patiënten een betere overleving en ondergaan ze minder amputaties.

Hans van Overhagen en Marlon Spreen (r) hebben nieuws voor patiënten met vaatvernauwingen in de benen.

De nieuwe behandelmethode vergroot de kwaliteit van leven van patiënten. Radioloog en onderzoeker Marlon Spreen: "Mensen met kritieke ischemie hebben ernstige vaatvernauwingen. Daardoor hebben ze altijd pijn of wonden die niet of nauwelijks genezen. Dit komt omdat er moeilijk bloed naar de wond kan stromen, terwijl bloed met zuurstof en voedingsstoffen voor wondherstel heel belangrijk is. Zonder dat herstel is uiteindelijk amputeren van het (onder)been soms noodzakelijk."

Nieuwe methode succesvol

Een nu veelgebruikte methode om de vernauwing van slagaders te behandelen is dotteren. Hierbij wordt een klein ballonnetje vanuit de lies in de slagader gebracht waarmee het vernauwde bloedvat wordt opengemaakt. Beperking van deze techniek is het optreden van nieuwe vernauwingen door littekenvorming, maar tot nu toe was er geen alternatief. Marlon Spreen onderzocht en vond een betere behandelmethode: breng een stent (buisje) in het vernauwde vat dat met het medicijn Paclitaxel gecoat/bekleed is. De stent geeft het medicijn langzaam vrij, waardoor littekenvorming wordt geremd en het vat langer openblijft. Het resultaat in vergelijking met dotteren: meer slagaders die open bleven en minder amputaties bij een betere overleving, tot zelfs vijf jaar na de behandeling.

Hart- en vaatcentrum is innovatief

Het onderzoek is extra bijzonder, omdat het geïnitieerd en gecoördineerd is vanuit het HagaZiekenhuis en niet - zoals vaak gebruikelijk is bij dit soort onderzoeken - vanuit een academisch ziekenhuis. Jasper Martens, nu werkzaam als interventieradioloog in Rijnstate in Arnhem, heeft in het HagaZiekenhuis de studie opgezet. Na het afronden van zijn opleiding tot radioloog, heeft Marlon Spreen het stokje overgenomen. Zij stonden onder supervisie van interventieradioloog Hans van Overhagen. Allen werkten nauw samen met collega's van de vaatchirugie van HagaZiekenhuis en collega's van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. "Zo'n onderzoek past goed bij ons, als grootste hart- en vaatcentrum in de regio", verklaart Hans van Overhagen.

Promotie

Het onderzoek naar de nieuwe methode startte al in 2007. Marlon Spreen gaat promoveren op grond van de resultaten van het onderzoek. Zij was er niet vanaf het eerste moment bij, maar toen ze in Haga kwam werken en over dit onderzoek hoorde wilde ze direct meedoen. "Dat de studie hier liep is vrij uniek voor een niet-academisch ziekenhuis. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in wetenschappelijk onderzoek. Het is nu onderdeel van mijn promotie in december."

Belangstelling uit het buitenland

Van Overhagen en Spreen zijn erg trots op het resultaat, dat recent werd gepubliceerd in het gezaghebbende medische vaktijdschrift Circulation - Cardiovascular Interventions. Maar ze benadrukken dat het succes te danken is aan de samenwerking met veel collega's, zowel intern als met andere ziekenhuizen. Ondertussen is er al veel belangstelling voor het onderzoek. "We hebben op congressen in Lissabon, Barcelona, Wenen, Londen en Chicago de resultaten gepresenteerd," vertelt Marlon Spreen. Hans van Overhagen heeft vanwege het onderzoek en de resultaten een belangrijke Europese prijs voor de meest inventieve vaatbehandelaar in ontvangst mogen nemen.

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017