MRSA-controle

19 januari 2017

Uit voorzorg zijn 400 patiënten uitgenodigd voor een MRSA-controle. Dit gebeurt na constatering van een positieve MRSA-besmetting bij een patiënt. Voor gisteren (18 januari) en vandaag is tevens een opnamestop ingesteld voor een van de verpleegafdelingen van Heelkunde.

Alle op dit moment opgenomen patiënten, inmiddels ontslagen patiënten en de medewerkers van de verpleegafdeling worden of zijn inmiddels getest op een mogelijke besmetting.  Met deze maatregelen wil het ziekenhuis de MRSA-bacterie zo snel mogelijk uitbannen.

MRSA geeft niet altijd klachten

Patiënten met een MRSA-bacterie hoeven geen last te hebben van de bacterie en hoeven zich evenmin ongerust te maken. Veel mensen dragen de bacterie gewoon bij zich, zonder dat ze daar ziek van worden of weet van hebben. De bacterie bevindt zich vaak op de huid of in de neus. In veel gevallen is deze besmetting tijdelijk en verdwijnen de bacteriën vanzelf weer. Alleen bij ernstig zieke patiënten kan een MRSA-besmetting een risico vormen.

Het ziekenhuis biedt de MRSA-controle aan om verdere verspreiding te voorkomen. Na de controle, het afnemen van kweken, kan worden vastgesteld of de patiënt 'drager' is van de MRSA-bacterie. Het HagaZiekenhuis handelt hierin conform het Nederlandse MRSA-beleid.

Altijd goed handen wassen

Bezoekers/familie wordt aangeraden om, voorafgaand aan het bezoek bij een patiënt, altijd goed de handen te wassen. Bezoekers van verpleegafdeling Heelkunde volgen de instructies van de verpleging op.

Een patiëntenfolder met achtergrondinformatie over het MRSA-bacterie vindt u hier.

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017