Nieuwe behandelmethode bij migrainepatiënten getest

21 juni 2017

Migrainepatiënten die maandelijks te veel triptanen (aanvalsmedicijnen) gebruiken, krijgen hierdoor vreemd genoeg steeds vaker last van migraine. De enige remedie voor deze medicatieafhankelijke hoofdpijn is het gebruik van de triptanen acuut staken. Dat is vaak erg moeilijk. Het HagaZiekenhuis start met een groot medisch-wetenschappelijk onderzoek om het afkicken van triptanen makkelijker te maken: de COOLHEAD3 studie. Daarbij wordt lucht via de neus toegediend.

Neuroloog i.o. Laura de Ceuster en neuroloog Hille Koppen starten met een onderzoek waarbij migrainepatiënten lucht krijgen toegediend via de neus met de RhinoChill. Dat gaat patiënten mogelijk helpen bij het afkicken van hun medicatie

Het onderzoek wordt geleid door neuroloog Hille Koppen. Onderzoekscoördinator is Laura de Ceuster, neuroloog in opleiding. Laura: "Het advies om acuut te stoppen met alle medicatie bij medicatieafhankelijke hoofdpijn wordt vaak níet of veel te laat gegeven. Bovendien is het stoppen met de triptanen lastig. De patiënt mag 2 maanden lang geen enkele pijnstiller nemen, ook geen paracetamol. De eerste week geeft dat vaak afkickverschijnselen zoals: toename van hoofdpijn, overgeven, extra gevoelig voor licht en geluid, slecht slapen."

Behandeling met lucht via de neus

"In dit medisch-wetenschappelijke onderzoek bekijken we of het toedienen van sterk gekoelde lucht of lucht met een normale temperatuur via de neus de patiënt door deze periode heen kan helpen. Dat doen we met een revolutionair systeem, de RhinoChill. We werken samen met 4 andere Nederlandse ziekenhuizen (hoofdpijncentra), waarbij het HagaZiekenhuis een coördinerende rol speelt. Momenteel wordt het onderzoek alleen uitgevoerd in het HagaZiekenhuis."

Een week in het ziekenhuis

"In het onderzoek betrekken we patiënten die meer dan 10 dagen in de maand triptanen innemen. De patiënt wordt een week opgenomen in het ziekenhuis om af te kicken. Daarna moet hij 7 weken thuis verder zonder medicatie. Daarna volgt de evaluatie. Tijdens de opname heeft de patiënt de mogelijkheid om de RhinoChill te gebruiken als hij last heeft. Er worden twee soorten behandeling onderzocht: het toedienen van gekoelde lucht en het toedienen van lucht met een normale temperatuur. De patiënt kan niet kiezen welke behandeling hij krijgt; dat wordt bepaald via loting."
"Vier weken voor en 7 weken na de opname houdt de patiënt een hoofdpijndagboek bij. Het resultaat van het afkicken is vaak dat de migraine- en hoofdpijnklachten fors verminderd zijn."

Meer informatie of aanmelden?

Patiënten die willen deelnemen aan het onderzoek of meer informatie willen, kunnen terecht bij hun huisarts of neuroloog. Meer informatie is ook te vinden op de website: http://neurologie-denhaag.nl/polikliniek/coolhead3.html. Vragen stellen aan Laura de Ceuster kan ook, via: hoofdpijncentrum@hagaziekenhuis.nl.

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017