Nu ook stereotactische longbestraling in HagaZiekenhuis

14 april 2017

Sinds kort kunnen patiënten met longkanker in het HagaZiekenhuis terecht voor stereotactische bestraling. Dit is een vorm van (uitwendige) bestraling met een zo’n hoog mogelijke dosis om de kanker te doden, terwijl er minimale belasting optreedt voor gezonde omliggende organen en weefsel.

Stereotactische bestraling is een techniek die we vooral bij kleine longtumoren inzetten. De radiotherapeut bestraalt de tumor heel nauwkeurig vanuit verschillende richtingen. Daardoor is een hoge bestralingsdosis op de tumor mogelijk, terwijl het omliggende weefsel tot op de millimeter nauwkeurig gespaard blijft. Die nauwkeurigheid is mogelijk doordat het stralingstoestel om de patiënt kan draaien zodat de bestraling vanuit verschillende richtingen komt. De precisie gaat zelfs zover dat de apparatuur rekening houdt met de ademhaling van de patiënt. Dit gebeurt met een 4-dimensionale (4D) CT-scan en een band om de buik.

Geen ziekenhuisopname

Gemiddeld krijgt een patiënt 3 tot 8 bestralingen die om de dag zijn. Er is dus geen ziekenhuisopname. Voor sommige patiënten is de methode toereikend en is geen chemotherapie (meer) nodig. De techniek is in sommige gevallen ook goed toepasbaar als alternatief voor chirurgische ingrepen.

Voor wie is stereotactische longbestraling mogelijk?

Het behandelen van tumoren kan op veel verschillende manieren. De beste manier is per patiënt verschillend. Het hangt af van de plek van de tumor, de grootte, de mate van eventuele uitzaaiingen en de conditie van de patiënt. Binnen Haga zoeken we altijd naar manieren om de impact op de patiënt zo klein mogelijk te maken. Zeker bij het behandelen van kanker is de fysieke, maar ook emotionele, sociale en mentale impact immers groot. Daarom is de afdeling Radiotherapie blij dat in het HagaZiekenhuis nu ook de mogelijkheid bestaat longtumoren met stereotactische radiotherapie te behandelen.

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017