Onderzoekers geëerd tijdens wetenschapsdag

10 november 2017

Wat doet verrijkte peutermelk bij 1 tot 3-jarigen? En wat is het verschil tussen mannen en vrouwen bij bijwerkingen van medicijnen? Het zijn twee prijswinnende voorbeelden die duidelijk maken hoeveel we in het HagaZiekenhuis aan wetenschap en onderzoek doen. Op de Haga Wetenschapsdag kwam nog veel meer onderzoek aan de orde en waren er prijzen voor onderzoekende collega’s en afdelingen.

Chanfleury van IJsselsteinprijs

Marjolijn Akkermans, arts assistent Kindergeneeskunde, kreeg de Chanfleury van IJsselsteinprijs voor haar onderzoek "Iron and vitamin D deficiency in children living in Western-Europe (diagnostictests, epidemiological aspects and prevention)". Dat rondde zij in bijna 4 jaar af met een proefschrift.

Marjolijn onderzocht wat peutermelk, verrijkt met micronutriënten (vitaminen, mineralen en sporenelementen), doet met de ijzerstatus en vitamine D bij 1 tot 3-jarigen. Ook deed zij op het onderwerp ijzerstatus en vitamine D onderzoek bij CF-patiënten en prematuren. Haar onderzoeksprojecten zijn allen in het Haga geïnitieerd, opgezet en grotendeels uitgevoerd. Er verschenen 8 artikelen van haar hand in internationale tijdschriften.

Haga Wetenschapsdag _MarjolijnAbsoluut hoogtepunt was de publicatie in de American Journal of Clinical Nutrition begin dit jaar. Marjolijn hield veel voordrachten en posterpresentaties op locale, nationale en internationale congressen en symposia. Ze ontving diverse prijzen zoals de Young Investigators awards van de European Society of Pediatric Gastroenterology and Nutrition en de Helmsey Charitable Trust Abstract award van de Endocrine Society in Orlando.

Marjolijn kreeg de prijs uit handen van hematoloog Martin Schipperus, voorzitter van de Wetenschaps- en Onderzoekscommissie: "Marjolijn heeft laten zien dat onderzoek doen in ons ziekenhuis goed mogelijk is en tot zeer fraaie resultaten leidt. Daarom eren wij haar graag met de Chanfleury van IJsselsteinprijs 2017."

Pierre Wijermans prijs voor Ziekenhuisapotheek

Haga Wetenschapsdag _LoesBlij verrast waren de medewerkers van de Ziekenhuisapotheek toen zij hoorden dat zij de Pierre Wijermans afdelingsprijs wonnen. Het juryrapport was lovend: "De apotheek heeft aangetoond in een aantal jaren gedegen onderzoekslijnen op te kunnen zetten die hebben geleid tot vernieuwende inzichten en goede publicaties. De apotheek initieert onderzoek waarbij de patiëntenzorg en de patiëntveiligheid centraal staan. Heel bijzonder is de ZonNW-subsidie die apotheker Loes Visser recent heeft verworven voor haar onderzoek naar sekseverschillen in de bijwerkingen van medicijnen. In dit project worden de verschillen in aard en bijwerkingen tussen mannen en vrouwen onderzocht. De apotheek voldoet met deze prestaties ruimschoots aan de door de jury opgestelde criteria voor het winnen van de Pierre Wijermans afdelingsprijs."

Loes Visser kreeg als vertegenwoordiger van de apotheek de Pierre Wijermans afdelingsprijs uit handen van Karel Ronday, directeur Medische Zaken

Winnaar beste poster

Haga Wetenschapsdag _NicoleCollega's en belangstellenden op één poster uitleggen wat je onderzoek inhoudt. Die uitdaging gingen ruim 40 collega's aan tijdens de jaarlijks terugkerende posterpitch. De jury beoordeelde alle posters en riep Daniel Souwer en Nicole Bartels met hun poster uit tot winnaar. "De poster was duidelijk en mooi vormgegeven en de presentatie werd in heldere bewoordingen overgebracht aan het publiek."

Frank Brus, decaan, overhandigt de prijs aan Nicole Bartels. Daniel Souwer kon er helaas niet bij zijn.

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017