Op de fitnessbal met een stoma

30 maart 2017

Bewegen met een stoma, dat vinden veel stomadragers spannend. Toch is het belangrijk en je stoma hoeft helemaal geen beperking te vormen. Leren bewegen met een stoma was 1 onderdeel van de informatieve bijeenkomst voor patiënten die net een stoma hebben. Een gezamenlijk initiatief van Reinier de Graaf, LangeLand Ziekenhuis en HagaZiekenhuis.

Bewegen met een stoma is heel belangrijk; oefenen met een bal helpt stomadragers vertrouwen te krijgen

Acceptatie van de stoma is een belangrijk aspect voor beginnende stomadragers. Daarvoor was veel aandacht. Een psychotherapeut vertelde over het psychologische effect van een stoma en over de invloed die kanker kan hebben, bijvoorbeeld op je relatie. Haar verhaal leidde tot veel reacties en vragen uit de zaal en er kwamen de nodige onderlinge gesprekken op gang. Veel deelnemers spraken openhartig over hun ervaringen. Ook de voorlichting over verzorging van de stoma vormde een interessant programmaonderdeel. Goede verzorging van de stoma is essentieel, want het kan huidproblemen en andere complicaties voorkomen.

Balanceren op een bal

Het gymmen werd tot het laatst bewaard. Het is voor stomadragers heel belangrijk om te bewegen, om zo fit te worden en te blijven. Onder begeleiding van fysiotherapeuten oefenden ze op fitnessballen en leerden ze welke oefeningen ze konden doen. Alleen al op zo'n bal gaan zitten vraagt heel veel van je buikspieren, want je moet balanceren om in evenwicht te blijven. De oefeningen waren vooral bedoeld om te laten zien dat bewegen goed mogelijk is met een stoma. Terwijl veel stomadragers na hun buikoperatie denken dat dat niet mag of kan. Het tegendeel is waar. Bewegen is juist heel belangrijk. De oefeningen zorgden uiteraard voor wat hilariteit.

De 60 deelnemers (stomadragers en hun partners) waren erg enthousiast over de bijeenkomst, die werd gehouden op 22 maart. 'Zinvol, nuttig en gezellig', zo is de avond volgens hen samen te vatten.

De voorlichtingsavond werd mogelijk gemaakt door Dansac (leverancier van stomamaterialen).

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017