Verdubbeling van aantal vuurwerkslachtoffers

01 januari 2017

De Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis op locatie Leyweg heeft een zeer drukke jaarwisseling achter de rug. Alleen al in de periode vanaf 23 uur op oudejaarsavond tot 8 uur in de nieuwjaarsochtend, meldden zich 60 patiënten, waaronder 13 kinderen. Daarvan waren ruim 20 vuurwerkslachtoffers.

De nachtploeg van het HagaSpoedplein had tijdens de jaarwisseling de handen vol om (vuurwerk)slachtoffers op te vangen

Er is sprake van een verdubbeling van het aantal patiënten op de SEH ten opzichte van vorig jaar.

"Bij de 'oud en nieuw' slachtoffers ging het voornamelijk om patiënten met oogletsels en brandwonden door vuurwerk", vertelt Artze Prins, sectormanager van de Acute Zorg. "En er was sprake van glas- en steekverwondingen en alcoholmisbruik. Naast deze patiënten kwamen er ook patiënten met andere acute aandoeningen. Daardoor komt het aantal in een periode van 9 uur uit op 60."

Extra artsen opgeroepen

De SEH-verpleegkundigen en artsen hadden hun handen vol. Om de drukte aan te kunnen zijn er, bovenop het extra personeel dat tijdens de jaarwisseling altijd wordt ingezet, extra artsen van thuis opgeroepen: een kinderarts, SEH-arts, anesthesist en chirurg. Ook medewerkers van het Juliana Kinderziekenhuis hielpen mee op de Kinder SEH.

"De opvang is goed verlopen",  aldus Artze Prins. "Het aantal patiënten is dan wel hoger, maar de verwondingen zijn gelukkig minder ernstig dan voorgaande vorig jaren. Toen moest een patiënt een oog missen en raakte een kind een aantal vingers kwijt door achtergebleven vuurwerk op straat. Opvallend vinden wij dat het merendeel van de patiënten met oogletsel omstander was en niet zelf vuurwerk afstak. Gelukkig hadden de patiënten met een aantal glaasjes teveel op geen agressieve dronk."

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017