Aandacht voor het vrouwenhart op Dress Red Day

05 september 2018

Jaarlijks sterven er wereldwijd meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Gebrek aan kennis en onwetendheid speelt hierbij nog een grote rol. Meer onderzoek naar de oorzaak en voorlichting is hard nodig. Het Haga Hartcentrum heeft tijdens de Dress Red Day op vrijdag 28 september speciale aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Cardioloog Hamelinck-van Tol maakt zich hard voor het vrouwenhart.

Cardioloog dr. Hamelinck-van Tol geeft op Dress Red Day tips hoe je de kans op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk maakt. Ook legt ze uit hoe je eventuele signalen herkent. Daar is volgens haar veel behoefte aan: "Als we kijken naar het ontstaan van hart- en vaatziekten, de risicofactoren en de verschillende ziektebeelden, dan zijn er duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen klagen minder snel dan mannen en wijten hun klachten eerder aan stress. Daar komt bij dat hartklachten bij vrouwen veel minder specifiek zijn dan bij mannen. Ze gaan daarom vaak heel laat naar de huisarts die de klachten nogal eens toekent aan de overgang. Daar willen we met voorlichting verandering in brengen."

Doodsoorzaak nummer 1

Hart- en vaatafwijkingen, zoals hartfalen of een beroerte, zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1. In Nederland overlijdt 1 op de 3 vrouwen aan zo'n afwijking. Dr. Hamelinck-Van Tol: "Onderzoeken naar hartproblemen zijn merendeels bij mannen gedaan. Vrouwen reageren vaak anders op behandelingen. Door meer onderzoek bij vrouwen begrijpen we de verschillen beter en kunnen we behandelingen daarop nog beter afstemmen. Dat sterftecijfer moet omlaag!"

Dress Red Day 28 september

Lezingen

Van 11.00 tot 11.30 uur en van 13.00 tot 13.30 uur geeft cardioloog Cora Hamelinck-van Tol een lezing in het Auditorium van het HagaZiekenhuis. Hierna vertelt Gerda Rolaff, ervaringscoach voor vrouwen na een hartinfarct, hoe je de draad weer oppakt na een infarct.

De toegang is gratis. Aanmelden graag via hartcentrum@hagaziekenhuis.nl.

Gezondheidsmarkt

In de lichtstraat van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, is een gezondheidsmarkt. Van 10.30 tot 15.00 uur krijgt u hier antwoord op vragen als:

- Hoe voorkom ik dat ik hart- en vaatziekten krijg?
- Wat zijn mijn risicofactoren?
- Wat is een gezonde leefstijl?
- Wat is een beroerte en hoe ga ik er mee om?
- Hoe moet je reanimeren?
- Telemonitoring: hoe werkt dat precies?

Aanmelden

Aanmelden voor de gezondheidsmarkt is niet nodig, u kunt gewoon binnenlopen. Voor de lezingen is het fijn als u zich aanmeldt via hartcentrum@hagaziekenhuis.nl of via (070) 210 8778.

Bekijk het hele programma van Dress Red Day in het HagaZiekenhuis.

U bent van harte welkom.

Bekijk ook deze video:

januari 2018februari 2018maart 2018april 2018mei 2018juni 2018juli 2018augustus 2018september 2018oktober 2018november 2018december 2018