HagaZiekenhuis eerste ziekenhuis met nieuw hoofdhuidkoelingsapparaat

03 oktober 2018

Het is een bekende bijwerking van chemotherapie: het uitvallen van het hoofdhaar. Door middel van hoofdhuidkoeling kan dit (grotendeels) voorkomen worden. Het HagaZiekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in de Benelux de nieuwe Paxman PSCS gekregen, een geavanceerd hoofdhuidkoelingssysteem.

Oncologieverpleegkundige Edith Boersma met de Paxman PSCS

Hoofdhuidkoeling wordt vooral gebruikt bij chemotherapie met taxanen, welke onder meer wordt toegediend bij de behandeling van borstkanker. Deze chemotherapie staat erom bekend haaruitval tot gevolg te hebben. Het voorkómen van haaruitval bij een behandeling met chemotherapie kan ervoor zorgen dat patiënten hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde behouden.

De hoofhuidkoeling begint een half uur voor het inlopen van de chemotherapie en duurt tot anderhalf uur erna. De patiënt draagt een kap waarin een vloeistof zit die gekoeld kan worden. Deze kap koelt de hoofdhuid, vaten en haarvaten tot enkele graden onder nul. Door de koeling bereikt de chemotherapie de haren minder makkelijk of zelfs helemaal niet. Hierdoor valt het hoofdhaar minder of niet uit.

Minder klachten

Binnen het HagaZiekenhuis behoort hoofdhuidkoeling bij chemotherapie al meer dan tien jaar tot de mogelijkheden. De nieuwe Paxman PSCS is in een aantal opzichten een verbeterde versie van het oude apparaat. Zo passen de kappen beter op het hoofd, waardoor oren en voorhoofd bijna niet meer voor bevriezing beschermd hoeven te worden. Ook maakt de PSCS gebruik van segmentkoeling: er worden steeds kleine stukjes hoofdhuid op verschillende plekken afwisselend gekoeld. Die afwisseling bemerken patiënten overigens niet. Door de segmentkoeling ervaren patiënten minder klachten (zoals jeuk of haarpijn) na het koelen.

januari 2018februari 2018maart 2018april 2018mei 2018juni 2018juli 2018augustus 2018september 2018oktober 2018november 2018december 2018