Ouders kunnen sporten in Juliana Kinderziekenhuis

06 maart 2018

Ouders en verzorgers van wie het kind in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) ligt, kunnen sinds kort tegen een kleine vergoeding (met Ooievaarspas zelfs gratis) gebruikmaken van alle sportfaciliteiten in het JKZ. Een uitkomst voor ouders die bij hun zieke kind willen zijn, maar ook wel wat energie kunnen gebruiken.

Ouders van opgenomen kinderen zitten vaak dagen, soms weken, achtereen aan het bed van hun kind. Dat is intensief en kost erg veel energie. Fatma el Bassel, moeder van Anir van 4, beaamt dat: "Ik ben hier maandelijks een aantal dagen met mijn zoontje. Ik zit de hele dag op mijn kamer en heb weinig te doen. Ik word moe van de hele dag niksen. Het is fijn dat ik nu kan sporten. Van sporten krijg ik energie en het geeft afleiding. Ik ben met sporten lekker bezig en ik kom hierdoor ook in contact met andere ouders."

Goed voor jezelf zorgen helpt ook je kind

"Ik heb veel respect voor ouders die hier lang zijn", vult fysiotherapeut May van Gijn aan. "Als je zolang aan het bed van hun kind zit, dan is het fijn om ook even wat anders te kunnen doen. Als je goed voor jezelf zorgt, help je daarmee ook je kind. Ik heb een aantal ouders gevraagd of zij het prettig zouden vinden als ze hier zouden kunnen sporten, en ik kreeg eigenlijk alleen maar positieve reacties. Mensen waren heel enthousiast."

Strippenkaart

En er ís veel te sporten in het JKZ. "Wij hebben een grote sportzaal waar mensen bijvoorbeeld kunnen basketballen of badmintonnen en een zaal vol met fitnessapparaten", licht May toe. "Bovendien bieden wij allerlei lessen aan, zoals yoga, bootcamp, het buikspierkwartier, crossfit en tafeltennis. Ouders kunnen een strippenkaart kopen bij mijn collega Femke Kasteleijn voor drie (€ 7,50), vijf (€ 12,50) of tien (€ 20) keer sporten. Daarmee kunnen ze alle lessen volgen en gebruikmaken van de fitnessapparatuur. Ik hoop dat dit ouders sterkt en hen ook in contact brengt met elkaar, zodat ze daarna weer betere zorg kunnen leveren."

Fitness en sportzaal zijn elke dag van 16.30 tot 19.00 uur toegankelijk. Op dinsdag, donderdag en vrijdag kan er ook van 7.00 tot 8.15 uur gesport worden. Elke dag zijn er bovendien lessen te volgen.

januari 2018februari 2018maart 2018april 2018mei 2018juni 2018juli 2018augustus 2018september 2018oktober 2018