2019

Helft minder ziekenhuisopnames met MijnIBDcoach

12 juni 2019

Marin de Jong, arts-onderzoeker maag, darm- en leveraandoeningen in ons ziekenhuis, is genomineerd voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) met haar tool MijnIBDcoach. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een medisch specialist of een onderzoeksgroep die zich onderscheidt met innovatief onderzoek dat leidt tot verbetering van het zorgproces.

Marin de Jong wordt gefilmd door de Federatie Medisch Specialisten en laat zien hoe MijnIBDcoach werkt

MijnIBDcoach is een beveiligde en persoonlijke webpagina voor mensen met IBD (Inflammatory Bowel Disease, chronische darmontsteking). Patiënten houden hierop een dagboek bij. Daarin kunnen ze onder andere aangeven of de medicatie werkt, of ze stress ervaren en of er vermoeidheidsklachten zijn. 

Marin de Jong: "Door mijnIBDcoach worden patronen zichtbaar, is er strakke monitoring en kan de patiënt goed gevolgd worden. De patiënt krijgt meer inzicht in zijn eigen gezondheidssituatie en kan de ziekte daardoor beter onder controle houden. Hij heeft het gevoel dat er meer aandacht is voor zijn ziekte. Verpleegkundigen kunnen op basis van de rapportage een consult inplannen bij de arts. Het werkt niet alleen preventief, maar helpt ook om complicaties te voorkomen."

Helft minder ziekenhuisopnames

De effecten van de tool zijn boven verwachting. "We hebben de resultaten van bijna 1.000 patiënten bekeken. Daaruit bleek dat door MijnIBDcoach de ziekteactiviteit bij deze patiënten beter kan worden gemonitord", aldus De Jong. "Dit leidt tot een significante verlaging van het aantal ziekenhuisopnames met 50% en polikliniekbezoeken met 36%. Er is een verbetering van de therapietrouw. De tool verhoogt de patiënttevredenheid en verbetert communicatie tussen patiënt en zorgverlener. Hij zorgt er zelfs voor dat complicaties voorkomen kunnen worden. Het gebruik ervan levert een kostenbesparing op van 550 euro per patiënt per jaar. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van 44 miljoen euro."

24 inzendingen

De jury van de FMS nomineerde drie kandidaten uit 24 inzendingen. Daarbij werd specifiekgelet op relevantie voor de klinische praktijk, multidisciplinaire samenwerking, het grensverleggende karakter van de studie en een goede opzet en uitvoering van het onderzoek. Daarnaast is beoordeeld in hoeverre de innovatie aantoonbaar heeft geleid tot verbetering van het zorgproces.

De winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs wordt 27 juni bekendgemaakt.

Bekijk de video:

Video Thumbnail Mijnibd

 

Nieuwsoverzicht

januari 2019februari 2019maart 2019april 2019mei 2019juni 2019juli 2019augustus 2019
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook