2019

KNO-arts Jan Pieter Koopman helpt Ethiopische patiëntjes met hoorproblemen

09 mei 2019

KNO-arts Jan Pieter Koopman is net terug uit Ethiopië na een mooie missie: kinderen met hoorproblemen behandelen om hun situatie te verbeteren én medische kennis overdragen aan Ethiopische arts-assistenten.

Jan Pieter Koopman onderzoekt een Ethiopisch meisje op de polikliniek

Namens de stichting Eardrop reisde Jan Pieter samen met KNO-arts Robert Ensink uit Zutphen en gepensioneerd KNO-arts Chris Sepmeijer (82) af naar Ethiopië. Zij verbleven voor tien dagen in het Attat Hospital, vier uur rijden ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba. Daar zagen zij zo'n 600 kinderen op de spreekuren. "Er waren patiënten bij die vaak uren, te voet of per bus, hadden gereisd om naar het ziekenhuis te komen", vertelt Jan Pieter. "Gelukkig konden we heel veel patiëntjes nakijken, maar het was onmogelijk om iedereen te helpen. Van de 600 kinderen hebben wij er 20 geopereerd."

Schrijnende situatie
In Ethiopië met ruim 100 miljoen inwoners zijn er slechts 40 KNO-artsen. De stichting Eardrop wil daarom, behalve medische zorg verlenen, ook medische kennis verspreiden. "Gedurende ons verblijf in het ziekenhuis liep een Ethiopische arts-assistent met ons mee die bijgeschoold werd in ooroperaties."

Behalve opereren en poliklinisch behandelen is signaleren of een kind slechter hoort net zo belangrijk. Hoe schrijnend de situatie is, blijkt wel. "Veel inwoners in Ethiopië zien een doof kind als iemand met een handicap. Ze weten niet wat er aan de hand is en wat ze ermee aan moeten. Het dove of slechthorende kind wordt geen deel meer van de samenleving. Daardoor kan het niet meedoen aan het arbeidsproces. Dat is natuurlijk heel triest. Door onze medische zorg hopen we dat deze kinderen weer een betere toekomst krijgen."

Kijk voor meer informatie over Stichting Eardrop op http://www.eardrop.nl/

 

Nieuwsoverzicht

januari 2019februari 2019maart 2019april 2019mei 2019juni 2019juli 2019augustus 2019september 2019
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook