2019

Martin Schipperus gaat naar het UMCG

21 mei 2019

Martin Schipperus neemt op 27 mei afscheid van het HagaZiekenhuis. De aimabele hematoloog, oud-voorzitter van de medische staf, voorzitter van de wetenschapscommissie en oprichter/voorzitter van stichting TRIP, gaat zijn kennis en kunde inzetten in het verre Groningen. Voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), welteverstaan. Hij durft het bijna niet te zeggen tegen patiënten die hij al vanaf het prilste begin behandelt.

Waarom ga je weg?

"Ik wilde, na hier 19 jaar met zeer veel plezier te hebben gewerkt, nog één keer de kans grijpen om een stap in mijn carrière te zetten. En toen kwam de mogelijkheid bij het UMCG voorbij, net iets wat ik leuk vind om me de komende tien jaar nog mee bezig te houden. Ik ga me daar vooral bezighouden met de benigne (niet-kwaadaardige) hematologie. Daar heb ik een geschiedenis in. Vanachter een bureautje in het Haga heb ik samen met Jo Wiersum (de landelijk coördinator) in Nederland een systeem opgericht dat de kwaliteit van bloedtransfusies bewaakt. Dat is TRIP (Transfusie Reacties in Patiënten), nu het nationaal bureau voor hemo- en biovigilantie. Ik was er ook de eerste directeur van. Ik ben nog altijd voorzitter van bestuur van TRIP, maar die functie ga ik ook neerleggen.
Een tweede reden voor mijn vertrek heeft ook met TRIP te maken: het was altijd de wens van TRIP om een vaste academische partner te vinden voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid van bloedtransfusies. En dat gaat nu onder mijn leiding gebeuren."

Ga je nog wel patiëntenzorg doen?

"In Groningen komt de focus veel meer op onderzoek te liggen. Ik denk dat de verdeling onderzoek/patiëntenzorg 50/50 is. En ik ga dus geen patiënten meer behandelen met een maligne (kwaadaardige) hematologische aandoening. In principe maakt dat niet uit: het gaat erom dat je iets wilt doen voor iemand. Maar ik heb me emotioneel altijd wel erg betrokken gevoeld bij mensen met kwaadaardige aandoeningen. Ik ben wél benieuwd of ik dat niet heel erg ga missen."

Houd je nog verbinding met het Haga?

"Nou, ik hoop dat we hier in het Haga voordat ik wegga nog een erkenning krijgen als expertisecentrum voor ITP. Dat is een aandoening waarbij patiënten hun bloedplaatjes te veel afbreken waardoor ze bloedingsneigingen krijgen. Ik heb voor hen een poliklinisch zorgpad opgezet en ik hoop hierin nog van nut te kunnen zijn voor het HagaZiekenhuis. Daarnaast hoop ik dat ik een academisch ITP expertisecentrum in Groningen kan opzetten en met het ITP-expertisecentrum van het HagaZiekenhuis kan gaan verbinden. Dan heb je het echt over benigne hematologie, chronische patiënten die een ander soort begeleiding vergen. Heel uitdagend en leuk. Bij ITP worden de bloedplaatjes afgebroken in de lever of de milt. Als het voornamelijk in de milt gebeurt, kun je de milt verwijderen, maar als de afbraak in de lever plaatsvindt heeft dat natuurlijk geen zin. In het HagaZiekenhuis staat de enige scan in Nederland die kan aantonen of de bloedplaatjes in de lever of de milt worden afgebroken. Dat vind ik fascinerend, om te weten waarom het bij de ene patiënt in de lever gebeurt en bij de andere in de milt. Dat onderzoek gaan we in Groningen dus ook doen."

Met wat voor gevoel verlaat je het Haga?

"Met een heel dubbel gevoel; ik ga zeker niet uit onvrede weg. Ik heb hier 19 geweldige jaren gehad, ook omdat ik me op alle mogelijke manieren heb mogen inzetten. Ik heb dit prachtige gebouw zien verrijzen en me heel betrokken gevoeld bij de patiëntenzorg. Daar word ik wel verdrietig van, het afscheid nemen van mijn patiënten. Mensen die ik vanaf het allereerste begin begeleid, durf ik bijna niet te zeggen dat ik wegga. Ik voel me heel dankbaar dat ik al die dingen hier heb mogen doen en zo de basis heb gelegd om de volgende stap te zetten." 

 

Nieuwsoverzicht

januari 2019februari 2019maart 2019april 2019mei 2019juni 2019juli 2019augustus 2019
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook