2019

Nazorg op maat voor CVA-patiënten van het HagaZiekenhuis

30 april 2019

Een hersenbloeding of -infarct (ook wel beroerte of CVA genoemd) heeft veel impact. Wanneer je na behandeling weer naar huis mag, is het leven totaal veranderd. Veel mensen zijn dan opeens afhankelijk van anderen. Zowel lichamelijk, psychisch als emotioneel staat de wereld op zijn kop. Daarom houden CVA-verpleegkundige Michelle Sandiman en verpleegkundig specialist Yvonne Drabbe vinger aan de pols. Zij zien de patiënten op de polikliniek, bellen patiënten thuis op en gaan ook op huisbezoek. Zo horen en zien ze hoe het met de patiënten gaat en kunnen ze begeleiding en adviezen geven in moeilijke tijden.

Terwijl Michelle met de patiënt praat, belt Yvonne naar de huisarts om te overleggen

"Een hersenbloeding of herseninfarct komt altijd heel plotseling", vertelt Michelle. "Het is een zeer traumatische gebeurtenis. Van het ene op het ander moment ben je patiënt en totaal afhankelijk van anderen. Dat heeft veel impact. Vaak kun je iets niet meer, zoals goed praten, of je arm of been gebruiken. Daar moet je mee kunnen omgaan. Zowel lichamelijk, maar ook op psychisch en emotioneel vlak. Dagelijkse handelingen waar je nauwelijks over nadenkt, kunnen opeens heel moeizaam gaan. Bijvoorbeeld aankleden, wassen, lopen of praten. Je moet er lang en hard voor werken om dat weer beter te krijgen. Of, als het niet (helemaal) beter wordt, de situatie te accepteren."

Yvonne: "Op het spreekuur bekijken we samen met de patiënt wat er medisch gezien is gebeurd en we beoordelen hoe het lichamelijk gaat. We geven adviezen hoe om te gaan met de gevolgen van een CVA. Vooral de onzichtbare gevolgen zijn van belang om te herkennen, zoals emoties en karakterverandering. Daarnaast besteden we veel aandacht aan preventie zoals niet roken, gezonde voeding en bewegen. Eventueel verwijzen we door naar een andere specialist. Als het nodig is regelen we (extra) thuiszorg of we nemen contact op met de huisarts. De mantelzorger wordt daarbij niet vergeten. Want ook voor hen is de zorg een extra belasting. Wij houden regelmatig contact met de patiënt en diens familie." 

Koffie met een koekje
Bij het huisbezoek van de verpleegkundigen krijgt de patiënt en diens familie veel vragen om erachter te komen hoe het gaat. Michelle: "Bij de patiënt thuis zie je pas echt goed hoe hij of zij zijn dagelijks leven kan oppakken. Neem koffiezetten bijvoorbeeld. Meestal krijg ik koffie aangeboden, met een koekje erbij. Maar lukt het wel om koffie te zetten, te serveren en de koektrommel te openen? Ik grijp bewust niet in, want ik wil juist zien wat er dan gebeurt. Zo observeer ik veel dagelijkse handelingen. Je ziet in een oogopslag hoe de patiënt zich redt."

De CVA-nazorgconsulenten vinden het heel dankbaar werk. "Een patiënt begeleiden in zo'n moeilijke tijd geeft zoveel voldoening. We merken dat de patiënt die houvast nodig heeft. Logisch ook, want het is het begin van een ander leven."

Herkennen en direct handelen
Behalve nazorg verlenen, vinden beide verpleegkundigen het belangrijk mensen voorlichting te geven hoe je een beroerte kunt herkennen en wat je dan zo snel mogelijk moet doen.
Dat doen ze op de Dag van de Beroerte op dinsdag 14 mei tussen 10.00 en 15.00 uur in de lichtstraat van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg. Bezoekers kunnen er terecht om hun bloeddruk, BMI, cholesterol en bloedsuiker te laten controleren. 

 

Nieuwsoverzicht

januari 2019februari 2019maart 2019april 2019mei 2019juni 2019juli 2019augustus 2019september 2019
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook