2019

Neuroradiologie cursus geeft meer inzicht in diagnosestelling

02 mei 2019

Een neuroloog moet kennis hebben van radiologie om tot een goede diagnose en behandeling van neurologische patiënten te komen. Tijdens een nascholing in het HagaZiekenhuis op 12 april kregen de deelnemers een aantal belangrijke neurologische ziektebeelden voorgeschoteld. De neuroradiologische diagnostiek speelde daarbij een belangrijke rol.

"De diagnose bij veel patiënten met neurologische aandoeningen wordt grotendeels bepaald door de uitkomsten van radiologisch onderzoek", legt radioloog en medeorganisator Bas Hammer van het HagaZiekenhuis uit. "Voor de neuroloog is basiskennis van de neuroradiologie daarom een vereiste. Ook therapiekeuzes worden in toenemende mate afhankelijk van radiologische resultaten en follow-up. In deze nascholing zijn de belangrijkste radiologische technieken besproken, met name ook de CT angiografie en CT perfusie, technieken die sinds kort van groot belang zijn voor de beroertezorg. Daarnaast zijn aan de hand van frequent voorkomende symptomen en ziektebeelden de interpretaties van radiologische onderzoeken bekeken." De cursus was bestemd voor neurologen, radiologen, SEH-artsen, revalidatieartsen en specialisten in opleiding, physician assistants en verpleegkundig specialisten.

Neurologische ziektebeelden
Tijdens de cursus, nu voor de tweede keer georganiseerd, kwamen diverse sprekers van het HagaZiekenhuis, LUMC en Haaglanden Medisch Centrum aan het woord die hun sporen hebben verdiend in de neurologie en (interventie)radiologie. Neuroloog en organisator Bas de Bruijn van het HagaZiekenhuis was een van deze sprekers. "De nadruk in het programma lag op recente ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van een beroerte, neurovasculaire zorg, witte stofafwijkingen en dementie. Een nieuw onderdeel in het programma was het zelf beoordelen van casuïstiek op laptops onder begeleiding van de neuro(interventie)radiologen en neurologen. De focus lag hierbij op het opdoen van ervaring met de nieuwste technieken en zelf stapsgewijs de aangepaste, complexe richtlijnen voor de stroke te doorlopen. De belangrijkste klinische kenmerken en valkuilen van de neurologische ziektebeelden en de zin of onzin van aanvullend radiologisch onderzoek werden uitgebreid behandeld."

  

Nieuwsoverzicht

januari 2019februari 2019maart 2019april 2019mei 2019juni 2019juli 2019augustus 2019september 2019
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook