2019

Serena Mariani versterkt het cardiochirurgisch team

02 mei 2019

De Italiaanse Serena Mariani werkt sinds een aantal weken als cardiochirurg in het HagaZiekenhuis. Haar keuze om naar Nederland te komen was een heel praktische. “Als gespecialiseerd arts kun je in Italië moeilijk aan een baan komen. Dankzij een uitwisselingsprogramma tussen het ziekenhuis in Monza en Medisch Spectrum Twente kwam ik in Nederland terecht. En nu kan ik in het HagaZiekenhuis komen werken. Ik heb er heel veel zin in.”

Cardiochirurg Serena Mariani versterkt het cardiochirurgisch team in het HagaZiekenhuis

Serena is geboren in het plaatsje Lissone, een gemeente in de Italiaanse regio Lombardije, niet ver van Monza. Nadat zij de studie geneeskunde aan de Universiteit van Milano-Bicocca cum laude afrondde, werkte zij eerst 5 jaar als arts-assistent in het ziekenhuis San Gerardo Monza. In 2017 rondde ze daar haar opleiding tot cardiochirurg af.
Over haar opleiding tot cardiochirurg in Monza zegt de 32-jarige Serena: "In Italië help je als tweede chirurg mee. Zelf opereren is minder mogelijk als je een jonge chirurg bent. De cultuur is er niet naar. Er is meer hiërarchie en de gevestigde orde geeft weinig ruimte. Er zijn gewoon veel minder kansen voor assistenten. De keuze om in Nederland te werken heb ik daarom snel gemaakt." 

Goede 'vibes'
Via een uitwisselingsprogramma kon Serena bijna een jaar aan de slag in het thoraxcentrum van Medisch Spectrum Twente Enschede. Daar heeft ze inmiddels veel ervaring opgedaan met hartoperaties. Per 15 maart is Serena in het HagaZiekenhuis begonnen. "Toen ik hoorde dat ik in het HagaHartcentrum kon komen werken, pakte ik dat maar al te graag met beide handen aan. Ik ben heel goed opgevangen door mijn cardiochirurgische collega's Gerard Hoohenkerk, Ali Falsafi-Keyhan en Khalil Ayan. Ik vind het ook heel fijn dat er zo'n goede samenwerking is met de cardiologen. Er heerst een goede 'vibe' in het HagaHartcentrum. Dat is belangrijk."

Italië is niet ver weg
Op de vraag of Serena haar geboorteland Italië en haar ouders (ze is enig kind) gaat missen, zegt ze: "Italië is niet ver weg. Het is maar een paar uur vliegen naar Monza en dan ben je er. Mijn belangrijkste drijfveer is om als cardiochirurg te werken en die kans krijg ik hier. Het was voor mij een weldoordachte keuze. Mijn ouders hebben mijn keuze altijd gerespecteerd en gestimuleerd. Ik ben hen daarvoor heel dankbaar. Ik ga ze natuurlijk wel regelmatig opzoeken. En binnenkort komen ook vrienden hiernaartoe."

 

Nieuwsoverzicht

januari 2019februari 2019maart 2019april 2019mei 2019juni 2019juli 2019augustus 2019september 2019
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook