2019

Ziekenhuisapotheker Loes Visser wint Corrie Hermannprijs 2019

08 april 2019

Als eerste ‘niet-arts’ ontving onze ziekenhuisapotheker Loes Visser op 30 maart de Corrie Hermannprijs van de VNVA (Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen) voor onder meer haar onderzoek naar sekseverschillen voor wat betreft de bijwerkingen van medicijnen. Dat is bijzonder, vindt ook Loes zelf. “Ik zie mijn rol als onderzoeker altijd een beetje als een hobby erbij”.

Zelf is Loes bescheiden over haar verdiensten, maar daar gingen haar collega's die haar voordroegen en de juryleden van de Corrie Hermannprijs niet in mee. 'Loes stelt het thema genderverschillen bij farmacotherapie onvermoeibaar aan de orde. Zij heeft veel onderzoek in dit vakgebied verricht en gepubliceerd en heeft diverse grants gekregen voor haar onderzoek naar sekseverschillen in de bijwerkingen van medicijnen', luidt de lofrede van de VNVA. En: 'Als opleider in het HagaZiekenhuis is ze een role model. En niet alleen voor de apothekers die zij opleidt, maar ook voor specialisten en specialisten in opleiding en andere ziekenhuismedewerkers, doordat ze in het HagaZiekenhuis als lid van het stafbestuur de portefeuille opleiding, onderwijs en wetenschap onder zich heeft.'

"Nee, ik had helemaal niet verwacht een kans te maken op deze prijs", vertelt Loes nuchter en bescheiden. "Ik zie mijn rol als onderzoeker altijd een beetje als een hobby erbij; ik ben natuurlijk primair ziekenhuisapotheker. Ik heb gehoord dat er veel inzendingen waren, dus dan is het best bijzonder om deze prijs te krijgen. Het allerleukste vind ik nog dat ik de eerste niet-arts ben die deze prijs krijgt!"

Man-/vrouwverschillen bij bètablokkers
De prijs houdt in dat Loes op 30 maart een symposium mag organiseren, dat als titel 'Farmacotherapie M/V: soms is onderscheid nodig' heeft gekregen. Voorafgaand aan de prijsuitreiking presenteert ze daar de eerste uitkomsten van haar eigen onderzoek naar sekseverschillen in bijwerking-gerelateerde ziekenhuisopnames. Kan ze al een tipje van de sluier oplichten?
"Doorgaans lijken er geen grote verschillen te zijn in effectiviteit van geneesmiddelen tussen mannen en vrouwen. Maar bijwerkingen zijn een ander verhaal. Vrouwen lijken meer bijwerkingen te ondervinden, maar vooralsnog ontbreekt systematisch epidemiologisch onderzoek. Daar zijn we nu volop mee bezig, dankzij een ZonMw- subsidie. Als duidelijk is bij welke geneesmiddelen dit optreedt, kunnen we de diepte in op zoek naar de oorzaak van de verschillen. Hierbij moet je denken aan verschillen in farmacokinetiek (hoe gedraagt het geneesmiddel zich in het vrouwen- en in het mannenlichaam), aan verschillen in farmacodynamiek (aantal receptoren, receptorbinding, invloed van geslachtshormonen), aan verschil in gebruik (vrouwen slikken meer geneesmiddelen met ook meer kans op interacties). Of ligt het misschien aan verschil in gedrag van mannelijke en vrouwelijke patiënten en ook mannelijke en vrouwelijke dokters?"

"We zijn net achter een aantal interessante man-/vrouwverschillen gekomen bij bètablokkers", onthult Loes. "Vrouwen krijgen lagere doseringen metoprolol voorgeschreven, waarschijnlijk omdat er een grotere hoeveelheid van het medicijn in het bloed komt dan bij mannen. Samen met cardiologie willen we nu een klinische farmacologische studie opzetten om dit verder uit te zoeken. Dat is het leuke van mijn werk: met het universitaire epidemiologische onderzoek dat ik doe krijg je observationele resultaten en hier in het HagaZiekenhuis kunnen we een studie doen naar de oorzaken."

Over de Corrie Hermannprijs
De VNVA kent de Corrie Hermannprijs periodiek toe aan vrouwelijke artsen die zich binnen hun werk profileren en daarmee bijdragen aan de realisering van de doelstellingen van de vereniging. Enkele van deze doelstellingen zijn: versterking van de positie van de vrouwelijke arts in de medische professie, bestrijding van discriminatie op grond van geslacht (met name binnen de gezondheidszorg) en stimulering van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vrouwen en gezondheidszorg. De prijs is genoemd naar de vrouw die als voorzitter van de VNVA van 1975 tot 1981 een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de doelstellingen van de vereniging. Corrie Hermann was tot mei 2002 actief in de landelijke politiek.

  

Nieuwsoverzicht

januari 2019februari 2019maart 2019april 2019mei 2019juni 2019juli 2019augustus 2019september 2019
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook