Sedumdaken

Enkele zichtbare elementen van duurzaam bouwen zijn de sedumdaken ('groene daken') van het HagaZiekenhuis. Dit zijn milieuvriendelijke daken die bestaan uit grassen, vetplanten (sedum), kruiden of mos. Het HagaZiekenhuis legt, voorzover mogelijk, sedum op alle daken. De Polikliniek en het Spoedplein zijn inmiddels voorzien van een sedumdak.

Veel milieuvoordelen

Een sedumdak heeft de volgende milieuvoordelen:

Vertraging waterafvoer

Een sedumdak vertraagt de waterafvoer naar het riool. Omdat de plantjes water vasthouden, duurt het ongeveer twee keer zo lang voordat de regen in het riool is gelopen. Bovendien wordt door de plantjes water gebruikt en verdampt. Hiermee wordt wateroverlast voorkomen. Wateroverlast geeft grote plassen op het terrein, maar ook vervuiling van het riool.

sedumdak 2

Isolatie

Een groen dak isoleert. Het isolerende doekmateriaal houdt samen met het water en de plantjes, warmte vast in de winter. In de zomer blijft het binnen juist koeler omdat de hitte van de zon er niet zo makkelijk doorheen gaat. Dit bespaart energie en zorgt voor minder CO2-uitstoot.

Gezonde omgeving

Een sedumdak draagt bij aan een gezonde omgeving. Patiënten kijken doorgaans liever uit op een groen dak met een rustige natuurlijke uitstraling, dan op een grijs grinddak. Dat is heel 'Planetree, gezondheidbevorderend'. Ook medewerkers hebben plezier van een groen dak.

Schone lucht

De sedum- en mosplantjes maken de lucht in de stad een beetje schoner, wat bijvoorbeeld prettig is voor astmapatiënten. Dit heeft onder andere te maken met fijnstof. Dit stof komt met uitlaatgassen van verkeer in de lucht. Het mos op het dak absorbeert fijnstof.

Biodiversiteit

Een groen dak draagt bij aan het behoud van biodiversiteit. Het is verbazingwekkend hoeveel insecten en vogels, soms zelfs zeldzame spinnen, kevers en bijen kunnen voorkomen op zo'n stukje groen.

Langere levensduur

Het dak gaat langer mee. Het dak zelf is niet meer blootgesteld aan UV-licht en er zijn minder grote temperatuurwisselingen.

Sedumdak