Warmte Koude Opslag (WKO)

- Warmte en 'koude' opslaan in de bodem -

Het HagaZiekenhuis heeft een Warmte Koude Opslag (WKO). De WKO maakt gebruikt van energie uit de bodem, en slaat daar warmte en 'koude' op om het opnieuw te kunnen gebruiken. Met dit duurzame systeem wordt het ziekenhuis verwarmd en gekoeld. Het energieverbruik en de energiekosten worden hierdoor omlaag gebracht.

Hoe werkt het?

Onder de grond, op zo'n 200 meter diepte, bevinden zich vier warme bronnen en vier koude bronnen. Deze bronnen fungeren als een soort 'thermosfles'. In de warme bronnen wordt warm (grond)water opgeslagen en warm gehouden; in de koude bronnen blijft koud water koel.

Winter

In de winter brengt de WKO de warmte uit de warmtebronnen omhoog door grondwater naar boven te pompen. Dat water heeft dan ongeveer een temperatuur van 17ºC. Daarna warmen warmtepompen het water verder op tot 45ºC. Deze warmtepompen bevinden zich in de kelder van het ziekenhuis. In het hele gebouw is een uitgebreid netwerk van leidingen aangebracht in vloeren en plafonds, waar het warme water doorheen kan stromen. Zo wordt het hele gebouw verwarmd.

Als het water is rondgepompt door het gebouw, is het afgekoeld. Het systeem pompt dat afgekoelde water terug in de koude bronnen. Daar wordt de koelte dan opgeslagen.

Zomer

In de zomer wordt het systeem omgedraaid. Dan wordt het koude water uit de koude bronnen gebruikt om het gebouw te koelen. Alleen bij heel warm weer is het nodig dit water nog verder te koelen. Dat gebeurt ook door de warmtepompen. Het retourwater staat vervolgens warmte af aan de warme bronnen.

 

WKO

 

Warmtepomp_WKO
Warmtepomp

Geen radiatoren meer

In het vernieuwde ziekenhuis zijn straks geen radiatoren meer. In een regulier systeem, zoals bij veel mensen thuis, wordt het water verwarmd tot wel 80ºC. Het ziekenhuis gebruikt een tamelijk lage watertemperatuur van ongeveer 45ºC. Doordat het gebouw zo goed geïsoleerd is, is het overal toch warm genoeg. Bovendien wordt zo meer energie bespaard en is de CO2 uitstoot fors lager.

 

 

Warmtepomp

De werking van de warmtepomp

Klik hier voor de flyer: uitleg werking WKO-systeem (PDF)