HagaZiekenhuis behaalt BREEAM-certificaat

Het HagaZiekenhuis heeft op locatie Leyweg een duurzaam gebouw gerealiseerd. Die duurzaamheid hebben we aantoonbaar kunnen maken. Het HagaZiekenhuis heeft samen met de bouwpartners van VolkerWesselsHaga een 4 sterren BREEAM-NL-certificaat (Excellent) voor duurzame nieuwbouw behaald.

Wat is BREEAM-NL?

BREEAM NL logo

BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. BREEAM staat voor 'Building Research Establishment Environmental Assessment Method'.

Duurzaamheid tijdens de bouw

Als je duurzaam bouwt, betekent dit ook dat je de gevolgen voor de omgeving en het milieu tot een minimum beperkt. Om die overlast te beperken hebben het HagaZiekenhuis en de aannemers diverse maatregelen genomen.

Om te beginnen zijn er maatregelen genomen om de veiligheid van de zorg te beschermen. Ook is bij de bouw bewust omgegaan met energie en milieu. Zo is gebruik gemaakt van geïsoleerde bouwketen, voorzien van dubbel glas. De nieuwbouw is gebouwd op een speciale fundering. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van heipalen, maar er wordt een dragende ondergrond gemaakt van gewapend beton. Dit scheelt materiaal en zorgt voor minder overlast. De verlichting is voorzien van bewegingssensoren en de verwarming werkt op klokthermostaten.

Duurzame techniek in de nieuwbouw

In de nieuwbouw is veel aandacht besteed aan een laag energieverbruik én een prettig klimaat. Bij de luchtverversing wordt warmte uit de lucht teruggewonnen. Het atrium heeft een gecombineerde vloerverwarming/koeling op de begane grond en op de verdiepingen. Bovendien is mechanische ventilatie aangebracht. Zo is het klimaat in het gebouw gezond en comfortabel en blijft het energieverbruik laag. Voor de verlichting gebruiken we energiezuinige lampen en LED-verlichting als dat mogelijk is. Door de grote atriums komt er bovendien veel daglicht binnen. Verder is er veel aandacht besteed aan isolatie van het gebouw. Zo zijn de daken geïsoleerd met sedumplantjes.