“Ik ben zo dankbaar dat ik nog leef”

Wilhelm Thier uit het Duitse plaatsje Altenberge (vlak bij Münster) reisde vorig jaar op eerste kerstdag samen met zijn vrouw Renate naar campingpark Kijkduin. Ze wilden in alle rust kerst en oud en nieuw vieren. Maar de dag na kerst sloeg het noodlot toe. Tijdens een fietstochtje kreeg Wilhelm een acute hartaanval en viel hij met zijn hoofd hard op de stoeprand. Met spoed werd hij naar de Spoedeisende Hulp (SEH) in het HagaZiekenhuis gebracht. Er volgde een loodzware tijd, zowel voor hem als voor zijn vrouw. Op maandag 20 november brachten Wilhelm en zijn vrouw 7 taarten naar het HagaZiekenhuis om het personeel te bedanken.

Wilhelm Thier

Wilhelm Thier met de verpleegkundigen van de SEH en Heelkunde

Gelukkig kan de 71-jarige Wilhelm Thier het weer stralend navertellen. Bijna een jaar na zijn ongeval bezoekt hij de zorgverleners op de Spoedeisende Hulp om hen te bedanken. "Zonder jullie uitstekende hulp was ik er nu niet zo aan toe", zegt Wilhelm, die fit oogt en vertelt wat hem overkwam. "Het was de dag na kerst en ik ging in mijn eentje een stukje fietsen. Maar dat liep niet goed af. Ik kreeg ineens pijn op de borst, viel van mijn fiets en raakte buiten bewustzijn. Toen ik op de grond lag, was ik een paar seconden bij en zag een vrouw naast mij knielen. Ik heb haar waarschijnlijk nog kunnen vertellen waar mijn vrouw was. De politie vond in mijn portemonnee het adres van het vakantiepark Kijkduin. Zij brachten mijn vrouw naar de SEH in het HagaZiekenhuis waar ik naartoe ben gebracht. Renate werd bij jullie zo goed opgevangen en iedereen was zo behulpzaam! Ze mocht blijven slapen en kreeg maaltijden. Verpleegkundige Ina, van oorsprong Duitse, werd tolk voor mijn vrouw. Dat was zo fijn voor haar. Mijn vrouw had een grote shock opgelopen waardoor ze zelfs haar haren verloor en niet meer kon autorijden."

Ternauwernood overleefd

Traumachirurg Alexander Greeven zal Wilhelm Thier niet snel vergeten. "Hij kwam zwaargewond binnen. Behalve dat hij een acuut hartinfarct had, bleek hij een aantal ribben en zijn heup te hebben gebroken en hij had een hematoom in zijn hersenen. We hebben hem gelijk geopereerd. Op de 3e dag moest hij op de Intensive Care worden gereanimeerd omdat zijn ademhaling stopte. Hij had een zware longontsteking gekregen door de ribfractuur. Dat overleefde hij ternauwernood."

Streek over mijn wang voelde zo goed

Wilhelm werd bijna 7 weken in coma gehouden. "Ik weet van de 10 opnamedagen in het HagaZiekenhuis niets meer, op 1 klein moment na. Ik was heel even bij kennis. Een verpleegkundige streek over mijn wang. Dat voelde zo goed. Na die 10 dagen ben ik overgebracht naar 'mijn' ziekenhuis, de Uni Klinik in Münster, waar ik een hartoperatie heb ondergaan. Pas 7 weken na mijn ongeval ontwaakte ik uit mijn coma. Mijn vrouw Renate heeft mij toen alles verteld. Mijn 1e vraag aan haar was: 'Ik heb toch niemand doodgereden?' Ik wist niet eens dat het ongeval met de fiets was gebeurd. Daarna heb ik verpleegkundige Ina nog gebeld om haar te vertellen hoe het met mij ging. Ze was zo blij verrast om mij te horen spreken!"

Wilhelm heeft nog een lange revalidatieperiode gehad in een revalidatiekliniek in Greven. Hij was inmiddels bijna 18 kilo afgevallen en zijn spieren waren ernstig verzwakt. In oktober van dit jaar kon hij, weer aangesterkt en na intensieve revalidatie , naar huis.

Mooie afsluiter na zware periode

De verpleegkundigen en artsen op de Spoedeisende hulp zijn onder de indruk van Wilhelm's goede herstel. Om zijn dankbaarheid te uiten brengt Wilhelm 7 (!) taarten mee en houdt hij een geëmotioneerde speech voor de verpleegkundigen en artsen. "We zijn omringd door zulke lieve mensen in jullie ziekenhuis. Het bezoek is voor mij en Renate een ingrijpende gebeurtenis, maar we wilden dit echt doen. Mijn huisarts zei dat ik echt veel geluk heb gehad dat ik in zo'n goed ziekenhuis terecht ben gekomen, waardoor ik geen blijvende schade heb overgehouden. Dat jullie mijn leven hebben gered, daar ben ik iedere dag nog dankbaar voor."

Wilhelm en zijn vrouw kregen een rondleiding over de afdelingen waar hij behandeld en opgenomen is geweest: de SEH, de Heelkunde en de Intensive Care. Een mooie afsluiter van 'deze zware tijd met gelukkig zo'n goede afloop.