Anesthesiemedewerker filmt eigen operatie: “Oh my God, I can’t move my legs!”

Orville

Orville Small (46) heeft twee grote passies in zijn leven: zijn werk als anesthesiemedewerker en zijn carrière als professioneel danser. In februari 2018 kwamen ze samen toen hij zélf op de OK-tafel belandde voor een meniscusoperatie. Om anderen te laten zien hoe belangrijk het is goed voor je lichaam te zorgen, filmde hij de operatie.

"Iedereen denkt altijd dat dansers gezond zijn, maar dat hangt erg af van de school van dansen. Ik ben een streetdancer en heb het vak in de praktijk geleerd. En dan leer je dus door blessures. Maar ik wilde ook laten zien dat je door een goede voorbereiding snel kunt revalideren. Ik heb niet eens krukken hoeven te gebruiken", vertelt de Canadees.

Wereldkampioen salsa

Het verhaal van Orville begint begin deze eeuw. Hij werkt in zijn geboorteland Canada als respiratory carepractitioner (een soort anesthesiemedewerker) als hij per toeval in aanraking komt met salsadansen. Hij blijkt een natuurtalent: zonder echt les te nemen, wordt hij in 2004 wereldkampioen salsa in Los Angeles. Al snel daarna reist hij de hele wereld over om salsales te geven.

Uiteindelijk blijkt dit niet te combineren met zijn ziekenhuisbaan. "Ik moest kiezen en koos voor het dansen", vertelt de innemende Orville in een mengelmoes van Nederlands en Engels. "Ik verhuisde naar Den Haag, omdat ik hier ooit mijn allereerste show had gehouden. Ik gaf doordeweeks les in heel Nederland en in het weekend reisde ik de wereld over om shows te doen."

Dat lijkt een leuke levensstijl, maar hij miste zijn werk in de anesthesie. In ons land hebben ze echter geen respiratory care practitioners en Orville beheerste ook het Nederlands onvoldoende. Maar dan hoort hij toevallig een leerling praten over haar werk als anesthesiemedewerker. "Ik dacht: hey, dit is iets wat ik ken! Zij deed ongeveer hetzelfde als wat ik in Canada deed. Ze vroeg of ik een dag wilde meelopen in Reinier de Graaf. Dat heb ik gedaan. Aan het einde van de dag wilden ze me daar al bijna een baan aanbieden."

Inburgeringsexamen

Maar eerst moet Orville het NT2-examen (inburgeringsexamen Nederlands) halen. In 2007 lukt hem dat. Via-via komt hij aan een baan in het HagaZiekenhuis. Na een half jaar inwerken, mag hij blijven als anesthesiemedewerker. "Ik werk hier drie dagen in de week, soms wat meer. En in mijn vrije tijd dans ik. Nog steeds salsa, maar ook experimentele dans en krumping, een dansstijl die oorspronkelijk uit de getto's van Los Angeles komt. Ik heb inmiddels mijn eigen bedrijf en mijn eigen crew. Ik geef over de hele wereld les en doe choreografieën voor evenementen en tv-shows."

In juni 2017 gaat het echter mis als hij na een wedstrijd iets pijnlijks in zijn knie voelt. "Ik dacht: effe wat rust nemen, dan gaat het wel weg. Maar de volgende dag voelde het nog steeds niet goed. Ik moest zelfs mijn dansen aanpassen om mijn knie te ontzien en op een gegeven moment kreeg ik ook pijn als ik gewoon liep." Hij bleek een complexe scheur in zijn meniscus te hebben. Op 23 februari 2018 onderging hij een meniscusoperatie, hier in het HagaZiekenhuis. 

Controleverlies

Dat was een pittige ervaring, erkent Orville. "Ik kreeg een ruggenprik. Daar heb ik er al duizenden van meegemaakt. Normaal stel ik altijd de patiënten gerust, maar nu raakte ik bijna zelf in paniek. Oh my God, I can't move my legs! dacht ik. Om vervolgens tegen mijzelf te zeggen dat ik rustig moest worden, hahaha. Dat totale controleverlies op die operatietafel was echt bizar. Ik heb normaal altijd al veel respect voor patiënten, maar nu nog tien keer meer!"

Bekijk de video van Orville: