"De ene oudere is de andere niet"

IMG_6663-DH

Een luisterend oor en persoonlijke aandacht tijdens een behandeling zijn zó belangrijk

Wanneer is iemand oud? Leeftijd zegt niet alles over iemands gezondheid. De ene oudere is de andere niet. Dat vindt ook dr. Willem-Hans Steup, chirurg-oncoloog in het HagaZiekenhuis, die veel oudere patiënten ziet: "Voor oudere patiënten met kanker is een persoonlijk behandelplan nodig. De ene patiënt kan nog heel goed een behandeling aan, terwijl dat voor een andere patiënt met dezelfde leeftijd niet meer mogelijk is."

"Bijna 40 procent van de mensen met kanker is ouder dan 70 jaar", legt dr. Steup uit. "Naast kanker hebben senioren vaak chronische aandoeningen die te maken hebben met het ouder worden zoals diabetes, hart- en vaataandoeningen. De voorkeuren, wensen en verwachtingen over de behandeling van kanker verschillen dan ook per persoon. Iemand van 84 kan nog fit genoeg zijn om een operatie aan te kunnen, terwijl iemand die tien jaar jonger is, maar bijvoorbeeld suikerziekte of hart- en vaatproblemen heeft, dit fysiek niet aan kan. De wens van de patiënt is daarbij uiteraard zeer sterk meewegend: met name de verwachting en de inschatting hoe iemand na een operatie nog kan en wil functioneren. Na alle voors en tegens besproken te hebben, maken we samen een beslissing. Dat doen we met alle behandelaars en na de gestructureerde beoordeling door de afdeling Ouderengeneeskunde."

Ouderencentrum

Het HagaZiekenhuis heeft sinds 2015 een expertisecentrum voor ouderen met kanker en een ouderencentrum voor opgenomen patiënten. Hier komen jaarlijks duizenden ouderen voor een dagbehandeling of opname. De specialisten van verschillende afdelingen adviseren elkaar bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan. Zo krijgen onze patiënten de zorg die voor hen het beste is.