Draadloos CTG biedt meer bewegingsvrijheid bij bevalling met medische indicatie

HJGC Draadloos CTG

Klinisch verloskundige Maaike van Rijn sluit het draadloze CTG aan bij patiënte Wilenda Castillo-Molenaar. (foto: Jacques Zorgman)

De afdeling Verloskunde van het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft als eerste ziekenhuis in de regio draadloze CTG-apparaten (cardiotocografie) in gebruik genomen. Via een band om de buik worden de hartslag van moeder en kind en de weeënactiviteit draadloos geregistreerd. Vrouwen hebben hierdoor meer bewegingsvrijheid tijdens de bevalling.


Na het draadloze CTG een periode op proef te hebben gehad, is het HagaZiekenhuis sinds kort in het bezit van drie draadloze CTG-apparaten.
Gynaecoloog Hanneke Feitsma: "In het Haga Juliana Geboortecentrum hoorden we steeds vaker de wens van vrouwen met een medische indicatie om zich tijdens een bevalling vrijer te kunnen bewegen. Met de nieuwe apparaten is dit mogelijk, terwijl de veiligheid gewaarborgd blijft door de continue monitoring. Daarmee is de komst van het draadloze CTG echt een geweldige vooruitgang."

Meer ontspannen bevalling

Het CTG kan gebruikt worden tijdens de hele bevalling. Vrouwen hebben tijdens de ontsluitingsfase meer bewegingsvrijheid omdat zij niet meer met snoertjes vastzitten aan een CTG-apparaat naast het bed. Dat heeft veel voordelen, zegt klinisch verloskundige Maaike van Rijn: "Meer bewegingsvrijheid kan bijdragen aan een vlottere ontsluitingsduur, waardoor minder medisch ingrijpen nodig is. Daarnaast zijn de CTG-apparaten waterdicht, zodat douchen of bevallen in bad nu ook voor deze doelgroep tot de mogelijkheden behoort.Verder kan makkelijker gebaard worden in verschillende houdingen, bijvoorbeeld op een baarkruk. Al deze voordelen van het draadloos CTG zorgen voor een ontlasting van pijn en kunnen bijdragen aan een meer ontspannen bevalling."

Medische indicatie

Er is sprake van een medische indicatie als moeder of kind een verhoogd risico heeft tijdens de bevalling. De bevalling vindt dan in het ziekenhuis plaats onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog of klinisch verloskundige. "Met de introductie van het draadloze CTG is het verschil tussen de bevalling van een vrouw die met de eigen verloskundige bevalt en een vrouw met risicofactoren die in het ziekenhuis bij de gynaecoloog moet bevallen, veel kleiner geworden", aldus Maaike.

Meer controle

Niet onbelangrijk is ook dat vrouwen meer controle ervaren over de situatie als ze zich vrijer kunnen bewegen. Maaike: "Vrouwen voelen zich comfortabeler en hebben meer te zeggen over wat er gebeurt tijdens de bevalling."
De klinisch verloskundige ziet het nieuwe CTG apparaat als een uitkomst. "Ik denk dat we over tien jaar het draadloze CTG niet meer kunnen wegdenken uit de ziekenhuizen!"
Maaike is ook zelf enthousiast: "Het heeft mijn werk nog leuker gemaakt. Ik kan onze patiënten nu nog beter begeleiden en meer ondersteuning bieden tijdens hun bevalling."