Mindfulness, medicijnen en maatwerk geven Tom balans

Als HagaZiekenhuis gaan we in onze zorg verder dan opereren, medicijnen geven of alleen primaire aandoeningen behandelen. Ook eigen regie, samen beslissen, leefstijlaspecten en netwerkgeneeskunde nemen een steeds grotere plaats in. Maar wat betekent dit in de spreekkamer? Een voorbeeld uit de praktijk:

Tom _en _elsTom is 12 jaar en toont duidelijke kenmerken van ADHD. Op school is hij nogal impulsief en heeft hij een korte aandachtspanne. Ook heeft hij moeite zich goed te concentreren, vooral bij proefwerken en toetsen in de middag. Zo'n 2 á 3 keer per maand heeft hij aan het einde van de middag last van migraineaanvallen, waardoor hij minimaal een dag niet naar school kan.

Hij slikt al een tijdje Dexamfetamine tegen de impulsiviteit en de korte aandachtspanne. Verder gebruikt hij het voedingssupplement LT03. Dit (dure) middel wordt door veel mensen gebruikt als 'natuurlijk alternatief' voor het bekendere Ritalin en Concerta, middelen die Tom echter niet goed verdraagt. Ook gebruikt hij magnesium.

Gezamenlijke besluitvorming

Als hij op de speciale integrative medicine kinderpoli (IMKI-poli) komt bij kinderneuroloog Els Peeters, zijn ze net bij een (door Haga) geselecteerde therapeut geweest. Hij heeft Tom kortdurende meditaties geleerd en kennis laten maken met mindfulness. Tom vertelt over een visualisatieoefening met de opgaande zon in zijn buik, die hij in zijn hoofd groter en groter kan maken. Hij wordt daar kalm van en voelt zich dan veilig. In zijn eigen woorden: "Mijn rustigere geest helpt me om beter met andere mensen in contact te komen en beter mee te komen op school."

Tijdens het gehele consult staat het streven naar gezamenlijke besluitvorming centraal. De ouders hebben veel vragen en brengen ook kennis en ervaring in. Els Peeters vertelt vanuit haar eigen expertise en ervaringen. Onderwerpen die aan bod komen, zijn Toms leefstijl, aanvullende technieken en aandachtspunten voor de medicatie. Er is veel aandacht voor voeding, beweging en ontstressen. Ook goede voorlichting over de verschillende medicatieopties, inclusief de mogelijke (positieve) bijwerkingen komen aan de orde.

Eigen wensen

Niet onbelangrijk en dus ook onderdeel van het gesprek zijn Toms eigen wensen. Het gesprek gaat niet alleen over hem, maar hij krijgt ook veel vragen en zijn inbreng doet ertoe. Duidelijk wordt dat door het maatwerk van medicatie, supplementen, meditatie en mindfulness Tom nu beter in balans is. Volgens zijn ouders is zijn kwaliteit van leven zichtbaar verbeterd.

Als het gezin 3 kwartier later de spreekkamer verlaat, heeft Tom in zijn achterzak een recept voor Sumatriptan tegen migraineaanvallen en een ophoogschema van de ADHD-medicatie. Over 7 weken is de volgende controleafspraak in het JKZ.

Blij met maatwerk

De ouders vertellen na afloop hoe fijn ze het vinden deze vorm van holistische zorg in een ziekenhuis te kunnen krijgen. Ze zien de geboden integrale aanpak echt als maatwerk. Ook over de specifieke afstemming van het ziekenhuis en de samenwerking met de geselecteerde externe therapeuten zijn zij zeer te spreken.

De brede visie en grote kennis van de kinderneurologe Els Peeters schatten zij zeer op waarde. En ze zijn blij met haar waardering over de manier waarop het gezin de hobbels managet en de successen viert van een puber met ADHD en migraine.